Birgitte Erhardtsen: Vi må have pensionsbossens synderegister på bordet

Klumme: Ifølge pensionskassen PFAs bestyrelsesformand foregik der ting i Nordea, som bestyrelsen ikke ville acceptere i dag, da adm. direktør Allan Polack arbejdede i storbanken. Men offentligheden og pensionskunderne har krav på flere detaljer.

Bestyrelsesformanden for et af landets største pensionsselskaber PFA er en klog mand. Torben Dalby Larsen har forstået, at sager om hvidvask og skatteunddragelse ikke kan ignoreres. Derfor bad han sin adm. direktør Allan Polack samt endnu et medlem af koncerndirektionen Mads Kaagaard om en redegørelse for, hvad de foretog sig under deres tidligere ansættelser i Nordea.

Torben Dalby Larsen bad, ifølge Jyllands-Posten, de to om at »bekende samtlige synder«, som de eventuelt havde begået i Nordea, så PFA-bestyrelsen ikke blev taget med bukserne nede, hvis der kom oplysninger frem, som bestyrelsen ikke kendte til. Allan Polack var blandt andet medlem af bestyrelsen for Nordeas afdeling i Luxembourg, som tilsyneladende har spillet en mere aktiv rolle i at hjælpe kunder med at oprette stråmandsselskaber i skattely og bistået med skatteunddragelse, end banken hidtil har givet udtryk for.

Krævede redegørelser

Torben Dalby Larsen fortæller, at begge direktører afleverede komplette redegørelser om deres gerninger hos den tidligere arbejdsgiver. Mads Kaagaard kunne kun berette om »ligegyldige småting«, mens »Allans redegørelse fyldte mere«, som Torben Dalby Larsen udtrykker det. Bestyrelsesformanden afslører, at »der selvfølgelig  foregik ting dengang i Nordea, som bestyrelsen i PFA ikke ville acceptere i dag«.

Nåda! Hvad mon det var? Det afslører Torben Dalby Larsen ikke. Han fortæller blot, at PFA-bestyrelsen hverken billiger eller fordømmer Allan Polacks meritter hos Nordea.

»giv offentligheden indsigt i, hvad det er Allan Polack har foretaget sig hos Nordea, som PFA ikke ville acceptere i dag.«


Torben Dalby Larsen forklarer, at han ikke køber præmissen om, at man skal bedømme alle bank- og pensionsdirektørers arbejde for 10-15 år siden ud fra nutidens moralkodeks, »ligesom man ikke skal dømme en person for at have røget en smøg på en restaurant for 15 år siden, hvor det var lovligt ud fra datidens regler«. Torben Dalby Larsen ønsker ikke, at hans direktør skal lide samme skæbne som ATPs Christian Hyldahl, som måtte forlade direktørstolen på grund af fortidige synder i Nordea.

Der kan findes megen fornuft i Torben Dalby Larsens indstilling. Dalby er medlem af ATPs bestyrelse, som blev taget på sengen af pressen og mere eller mindre snublede ind i afgørelsen om at skille sig af med Christian Hyldahl – en proces, som Torben Dalby Larsen tydeligvis ikke ønsker at gentage i sit eget hus.

Synderegistret må på bordet

Men PFAs bestyrelsesformand må lægge Allan Polacks redegørelse offentligt frem. Hverken PFAs pensionsopsparere eller den generelle offentlighed kan nøjes med Torben Dalby Larsens og den øvrige bestyrelses forsikringer om, at Allan Polacks aktiviteter i Nordea-tiden ikke er værre end at tage en smøg på en restaurant. Måske vil Finanstilsynet også gerne se redegørelsen – men de kan vel selv bede om den.

Moral og etik er vanskelige størrelser, der kan være flere vurderinger af. Så derfor, PFA-formand, giv offentligheden indsigt i, hvad det er, Allan Polack har foretaget sig hos Nordea, som PFA ikke ville acceptere i dag. Læg redegørelsen frem, så vi selv kan dømme! Vi vil gå fordomsfrit til sagen og forventer at blive bekræftet i, at du har foretaget den rigtige bedømmelse.

Birgitte Erhardtsen er journalist på Berlingske Business.