Birgitte Erhardtsen: »Pæne mennesker« skjuler ikke formuer i skattely

Klumme: En skatteadvokat for danskere, der optræder i Panama Papers, kalder sine klienter for »pæne mennesker«. Men vi skal ikke have medlidenhed med danskere, der snyder i skat, skriver Birgitte Erhardtsen.

Panama er hjemsted for advokat Mossack Fonseca, som ifølge Skattestyrelsen har hjulpet danskere med at skjule penge i skattely. Fold sammen
Læs mere
Foto: Luis ACOSTA / AFP, Søren Bidstrup

Det var kontroversielt, da skatteminister Karsten Lauritzen (V) i 2016 spenderede seks mio. kr. af de danske skatteyderes penge på at indkøbe en stabel lækkede dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama. Men det tegner til at blive en god investering.

Skattemyndighederne har foreløbig afgjort 155 sager på baggrund af Panama Papers, hvor myndighederne mener, at skatteydere har skjult formuer i selskaber uden for Danmark med hjælp fra Mossack Fonseca. Skattestyrelsen har indtil nu rejst krav om 315 mio. kr.

Mange af pengene er blevet gemt og anbragt i skattely, og når skattemyndighederne får lokaliseret selskaberne, er de ofte opløst og tømt for penge. Men ved hjælp af Panama-papirerne kan Skattestyrelsen finde navne på danskere, som har siddet i ledelsen af selskaberne, og rejse erstatningssager mod dem ved danske domstole. Foreløbig er der anlagt 34 erstatningssager, og op mod 50 yderligere stævninger kan være på vej.

Skatteadvokatens »pæne« klienter

Skattestyrelsens fremfærd har fået skatteadvokat og ekstern lektor i skatte- og forvaltningsret ved Aarhus Universitet, Torben Bagge, som repræsenterer nogle af de stævnede, til at rejse børster. Hans klienter er nemlig pæne mennesker, hævder han.

»Disse sager kommer til at køre for åbne døre ved domstolene. Det er pæne mennesker, man sagsøger, og jeg gætter på, at Skat spekulerer i, at nogle af dem vil betale frivilligt for at slippe for en offentlig retssag. Jeg synes ikke, det tjener systemet til ære,« udtalte han onsdag til Politiken.

Torben Bagges udsagn er interessant. Hvad mener han med »pæne mennesker«?

Er det folk med adresse i Charlottenlund eller Rungsted, som bor i pæne boliger, har nydelige biler stående i indkørslen og velfriserede børn, som hver morgen kommer i skole til tiden?

Mennesker, som står i modsætning til tatoverede rockertyper eller udlændinge i umærkede hvide varevogne eller andre, som er faldet uden for systemet og fedter rundt med alternative metoder til at klare dagen og vejen?

Tag det som en mand

Billedet af »pæne mennesker« har forrykket sig markant de seneste år. Bankledelser, som forsømmer at opdage hvidvask, eller ligefrem skjuler den, er ikke pæne. Advokater, som bistår deres kunder med aggressiv skattetænkning, ej heller.

På overfladen ser de pæne ud jævnfør beskrivelsen af et tænkt »pænt menneskes« bopæl og familie ovenfor. Men de er jo ikke »pæne«, hvis de opsøger eksotiske rådgivere i skattely langt fra hjemlandets strande med henblik på at føre ubeskattede penge ud af Danmark og skjule dem for myndighederne.

Nu risikerer de »pæne mennesker« at lide den tort at skulle forklare om deres fiksfakserier i en retssal, hvor der er adgang for offentligheden. Jamen, har man hørt mage!

De »pæne mennesker« føler da også ifølge Torben Bagge en sådan afsky for den situation, at de ligefrem overvejer, at betale deres skyldige skat helt frivilligt.

Torben Bagges »pæne« klienter skulle nok have tænkt sig bedre om, inden de gik i lag med Mossack Fonseca. De kunne have overvejet at betale deres skat, ligesom ægte pæne danskere gør og bruge tiden på at tjene penge på ærlig vis.

Vi har ingen medlidenhed med dine kunder, Torben Bagge. Folk med hang til lyssky transaktioner må tage det som en mand eller kvinde at blive udstillet i retten, uanset hvor »pæne« de ser ud på overfladen.

Birgitte Erhardtsen er journalist på Berlingske Business.