Biotekinvestorer forsvarer Medicon Valley

Den amerikanske medicinal-gigant Wyeth anklager den danske biotek-sektor for at sigte for smalt. Det er både rigtigt og forkert, siger biotek-investorerne Asger Aamund og Jesper Zeuthen.

Biotekinvestorer forsvarer Medicon Valley - 1
Læs mere
Fold sammen
Den danske biotekbranche har et problem: For mange selskaber udvikler teknologier, der ikke i sig selv kan føre til nye lægemidler.

Det er en alvorlig barriere for udenlandske investeringer i Medicon Valley, siger amerikanske Wyeths topleder Søren Fjeldrad Andersen, som efterlyser flere lægemiddelkandidater og færre niche-værktøjer fra de danske firmaer.

Biotek-entreprenøren Asger Aamund, bestyrelsesformand i Bavarian Nordic og NeuroSearch betegner kritikken som relevant.

»Medicon Valley har i flere år satset på teknologiselskaber, som er biotekbranchens småskibsfart. Nu er vi i en barsk periode, hvor de store medicinalselskaber udelukkende efterspørger lægemiddelkandidater, og det er selvfølgelig et problem for de danske selskaber, der ikke har skiftet strategi. Markedet er gået noget imod de rene teknologiselskaber. Det er ikke deres skyld, men deres overlevelsesplatform er blevet alt for smal,« siger han.

Biotek-netværket Medicon Valley Academy, MVA, har ikke overblik over, hvor mange af de 110-120 biotekselskabet i Medicon Valley, der fortsat udelukkende satser på udvikling af de såkaldte platform-teknologier, der lige nu er i lav kurs hos den globale pharmasektor.

Det går bedre
»Men i løbet af de sidste 18 måneder har stadigt flere selskaber satset på at bruge deres teknologier på at udvikle lægemiddelkandidater. Det er også nødvendigt, hvis man fortsat vil være attraktiv hos medicinalselskaberne,« siger Niels Gerner Larsen, analysechef hos MVA.

Danmarks største biotekinvestor Bankinvest har siden 2000 krævet af deres porteføljeselskaber, at de skal udvikle lægemiddelkandidater, oplyser Jesper Zeuthen, direktør for Bankinvest biotek-venturefonde.

»Når det gælder antallet af lægemiddelkandidater klarer Medicon Valley sig relativt flot i forhold til biotek-klynger som eksempelvis München. Derfor er Wyeths kritik lidt uretfærdig. Men det er rigtigt, at platform-teknoliogi ikke er nok i dag. Derfor er biotekselskaberne generelt også blevet langt mere målrettede i arbejdet på at udvikle lægemiddelkandidater,« siger han.

Wyeths Søren Fjelrad Andersen efterlyser en større fusions-vilje hos de danske biotekselskaber. Det er nødvendigt for at sikre tilstrækkeligt stærke produkter, som medicinalindustrien vil give købe.

Det er Asger Aamund enig i.

»Lige nu er Medicon Valley et alt for beskedent væksthus. Der er for mange små selskaber, hvor direktørerne klynger sig til deres selvstændighed. I de kommende år vil udviklingen presse selskaberne til at finde sammen. Men man skal huske på, at blot fordi man smækker to kalkuner sammen, så får man ikke nødvendigvis en kongeørn,« siger han.