Bioscan skal genfødes

Bioscans adm. direktør, Otto Eliassen, vil af med Bioscans blakkede ry som et selskab med økonomiske problemer. Bioscan er startet på en frisk, og en ny vækststrategi skal føre frem til succes og god indtjening.

Læs mere
Fold sammen
»Det er første gang, at vi har afleveret et færdigt anlæg til tiden.«

Den adm. direktør for det lille børsnoterede Bioscan A/S, Otto Eliassen, er synligt tilfreds.

I fredags kunne han på vegne af Bioscan aflevere et biogasanlæg på Azorerne midt ude i Atlanten til tiden. Kunden var firmaet Agrarcore, der ejes af den velhavende portugisiske forretningsmand, Jorge Sousa Lima.

Agrarcore har allerede betalt Bioscan 90 procent af de 11 mio. kr., anlægget koster. Biosgas-anlægget behandler madolie, kasserede fødevarer fra supermarkeder og gødning fra kyllingefarme. Den portugisiske forretningsmand har imidlertid vist stor interesse for, at Bioscan snart projekterer og bygger et gyllebehandlingsanlæg ved hans svinefarm.

Anlægget skal producere vand til farmen, fordi vand i dag er en stor omkostning på øerne, og udfælde ammoniak, som skal videresælges som energi til kraftværker på Azorerne. Bioscan venter sig også meget af flere andre lovende projekter i Europa og USA, siger direktør Otto Eliassen.

Dødsdømt på børsen
Da han for halvandet år siden tiltrådte som adm. direktør, var overskrifterne i aviserne, at Bioscan var dødsdømt på fondsbørsen. Derfor er det netop afleverede anlæg på Azorerne et tiltrængt lyspunkt i lang tid for det underskudsramte selskab, der stort set altid har været prügelknabe hos dele af aktieanalytikerne og pressen.

Efter en længere periode med udeblevne og forsinkede betalinger fra samarbejdspartnere, uro i ledelsen og elendig økonomi er Otto Eliassen gået i gang med at vende udviklingen i Bioscan. Han ønsker dog ikke at kommentere selskabets belastede fortid, men tror på, at Bioscan kan få succes.

»Konceptet og teknologien i Bioscan er i orden. Hvis tingene lykkedes, og Bioscan bliver drevet fornuftigt, så tror jeg, at omverdenen inden for et til to år erkender, at virksomheden går, som den skal,« siger direktøren.

»Allerede i år venter jeg en omsætning på 100 mio. kr. og et overskud efter skat på 10 mio. kr. Går alt som det skal, kan vi fordoble både omsætning og overskud inden for to år,« mener Bioscans førstemand, Otto Eliassen, der lægger mere vægt på et pænt overskud frem for en stor omsætning.

Væk med skeletter i skabet
Revisorerne tog forbehold for 2002-regnskabet, fordi det ikke gav et retvisende billede af selskabets økonomiske situation. I 2003-regnskabet er forbeholdet fjernet. Efter direktørens opfattelse er Bioscan igen på ret køl.

»Ellers havde revisorerne nok ikke fjernet forbeholdet,« konkluderer Otto Eliassen.

Bioscan fik sidste år et underskud på 41 mio. kr. Hovedårsagen var, at bestyrelse og direktion valgte at rydde op og nedskrive tre udeblevne betalinger og usikre tilgodehavender. Det gælder bl.a. længe ventede licensindtægter i USA og penge fra den danske samarbejdspartner Efire.

»Vi vil af med ryet, Bioscan har haft som et selskab med økonomiske problemer. Vi har valgt at få store røde tal på bundlinien i 2003 og har fejet de dårlige projekter væk. Nu er vi startet på en frisk,« siger Otto Eliassen.

Et stykke vej til succes
Efter at Bioscans organisation på godt 20 medarbejdere er rettet op, tror han ikke, at der er flere skeletter i skabet. Selskabets strategi er at producere og sælge færdige anlæg. Det er affaldsbehandlingsanlæg, først og fremmest biosgasanlæg til fremstilling af gas og el, Bioscan satser på at producere. Men Bioscan producerer fortsat også de såkaldte Biorek-anlæg til behandling af gylle og anden form for organisk affald, der kan omdannes til ammoniak og tør gødning. Samtidig har selskabet helt ændret strategi og prioriteter salg af projekter og managementaftaler højere end licensaftaler.

Bioscan stiller både anlæg op og vil gerne stå for driften for at tjene penge. I august skal der afleveres et Biorek-anlæg til andelsselskabet Linko Gas i Rødding, der i forvejen har et stort biogasanlæg. Og Bioscan har flere projekter på vej.

»Får vi bare et eller to af de største projekter, vi arbejder på i USA, Canada og Europa i hus, er det ikke urealistisk, at vi i løbet af et par år når op på en omsætning på et par hundrede millioner kr. Jeg er ikke i tvivl om, at Bioscan vil få succes,« siger direktøren.

Bioscan ryger ikke ud over skrænten, og Otto Eliassen må erkende, at inden selskabets succes som en overskudsgivende forretning er en realitet, er der et stykke vej endnu.