Biomotor tjener 250.000 kroner mere i Tyskland

Biopenge. Iværksætterfirmaet Stirling har udviklet en biomotor, der tjener 250.000 kroner mere hjem til ejerne i Tyskland end i Danmark, fordi den tyske stat giver højere afregningspriser for miljøvenligt produceret el, end den danske stat gør.

Det danske iværksætterfirma Stirling har udviklet en motor, som bruger træflis eller andet bioaffald til at producere varme og el.

Da Tyskland afregner miljøvenlig el med en krone mere pr. kilowatt time end i Danmark, betyder det, at en Stirling motor med en årlig produktion på 250.000 kilowatt timer tjener 250.000 kroner mere hjem til de tyske ejere af motoren.

- Det er næsten umuligt at sælge motoren på kommercielle vilkår i Danmark, og de 250.000 kroner ekstra til ejerne om året er alfa og omega, når anlægget i alt koster 1,5 mio. kr., siger direktør Lars Jagd, Stirling.

Stirling-motoren, som er opfundet af professor Henrik Carlsen, DTU, kan producere varme og el til en boligforening med op til 100 boliger, til et sygehus eller en anden type virksomhed. Motoren er nu i demonstration hos fem forskellige kunder, og derfor fortsat under udvikling, før den er klar til en reel kommerciel lancering.

Stirlings direktør Lars Jagd vurderer, at selskabet har mellem fire og fem års forspring i forhold til eventuelle internationale konkurrenter, og det er i denne fase, at han efterlyser bedre rammebetingelser i Danmark for at få afprøvet teknologien, så de indhøstede erfaringer også bliver i Danmark til gavn for en fremtidig eksport.

- Det er meget vanskeligt at få teknologien afprøvet i Danmark, fordi danske el-selskaber ikke gør forskel i afregningen mellem miljøvenlig el og almindelig el. I Tyskland afregnes en krone mere pr. kilowatt time for den miljøvenlige el, og det skaber en helt anden økonomi for ejerne af anlægget. Derfor oplever vi også langt større interesse for vores teknologi i udlandet, siger Lars Jagd.

De første fem Stirling motorer er derfor sendt på arbejde i Tyskland og Østrig, hvor de betydeligt højere afregningspriser for grøn el, understøtter udbredelsen af vedvarende energi. I Tyskland er afregningsprisen 1,60 kr. pr. kilowatt time, mens den tilsvarende er 0,60 kr. pr. kilowatt time i Danmark. Det giver som nævnt en forskel i økonomien for ejeren af Stirling motoren på 250.000 kr. om året. I Østrig er afregningsprisen over en krone. Derfor er der stor interesse for den nye Stirling motor i udlandet.

Lars Jagd fra Stirling understreger, at han ikke går ind for permanente tilskudsordninger for grøn el. Men han efterlyser nye rammebetingelser på det danske marked, der vil tilgodese nystartede selskaber, hvis teknologi rummer et stort eksportpotentiale i fremtiden.

Selskabets øjeblikkelige udviklingsplaner går på, at Stirling motoren endnu mangler 30 mio. kr. for at blive flyveklar til en egentlig kommerciel anvendelse.

Det er målet at få yderligere fem motorer i drift inden for de kommende seks til syv måneder for at høste flere erfaringer.