Billigere telefon til Grønland

Hvorfor skulle der være forskel på, om man ringer fra Danmark til Grønland eller omvendt? Lille teleselskab indgår aftale med Tele Greenland, så det nu koster det samme - og det er under halv pris fra Danmark til Grønland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frem og tilbage er lige langt - men undertiden dobbelt så dyrt.

Og hvorfor skulle det være over dobbelt så dyrt at løfte telefonrøret og ringe fra Danmark til Grønland end at ringe fra Grønland til Danmark? Det er dog de samme ledninger, der befordrer samtalen videre.

Det lille teleselskab SuperTEL har derfor indgået aftale med Tele Greenland, så f.eks. grønlændere i Danmark kan ringe hjem til samme pris, som familie og venner i Grønland betaler, når de ringer fra Grønland til Danmark.

»Typisk koster det mellem seks og syv kroner i minuttet at ringe fra Danmark til Grønland, og det er alene af kommercielle årsager. Teknikken bag er jo ikke anderledes, når man ringer den ene eller den anden vej. Vi har indgået samarbejdsaftale med Tele Greenland med direkte forbindelse fra København til Tele Greenlands telefonnet og til samme pris som for at ringe fra Grønland til Danmark, nemlig 3,00 kroner fra en fastnet- og 3,94 kroner fra en mobiltelefon,« forklarer Christian Dam, markedschef i SuperTEL.

Begge priser er med moms. Til sammenligning tager TDC 6,75 kroner i minuttet for at ringe til Grønland fra en fastnettelefon, Telia 5,73, Tele2 6,89 og Sonofon 6,55 kroner.

Ud over de mange herboende grønlændere vil også personer med stor tilknytning til Grønland samt erhvervsdrivende være i SuperTELs målgruppe, som er små og mellemstore virksomheder samt private, der alle har en klar international profil.

Man melder sig til via Internet eller ved at ringe til kundeservicen og kan så enten få SuperTEL som fast operatør eller taste et forvalgsnummer, når man vil ringe til blandt andet Grønland.

145 minutters taletid
Christian Dam regner med, at sænkningen af priserne vil give en markant stigning i antallet af kunder. SuperTEL Danmark blev sidste år købt ud af SuperTel-koncernen, som var repræsenteret i blandt andet Finland, Sverige, Storbritannien og Schweiz. De to nuværende direktører købte selskabet men har siden solgt majoriteten til en dansk investorgruppe. Selskabet har blot fem medarbejdere men driver sin kundeservice via Internet og et eksternt callcenter. Ifølge Tele Greenland ringes der hvert år i otte millioner minutter fra udlandet til Grønland, svarende til at hver grønlænder taler cirka 145 minutter i telefon. Det er ikke muligt at spore, hvor megen trafik der kommer direkte fra Danmark, da nogle teleselskaber først sender samtalen via andre lande, inden den »lander« i Grønland. Telefonpriserne til Island og Færøerne er - blandt andet på grund af den kortere afstand - generelt i en billigere prisklasse, end grønlandspriserne har været.