Billige biler buldrer frem i Europa

Antallet af indregistrerede biler i Europa stiger, og det er især de budgetvenlige mærker, der trækker læsset.

Orla Hav
Foto: Henning Bagger. Mig og min bil med Orla Hav, Nørresundby, MF socialdemokraterne. En skoda
Læs mere
Fold sammen

Antallet af nyregistrerede passagerbiler i Europa steg sidste år for første gang siden 2007 anført af de budgetvenlige mærker.

Det skriver The Wall Street Journal.

- Markedet er karakteriseret af undertrykt efterspørgsel. Men det er de traditionelle bilfabrikanter som General Motors, Ford og Volkswagen, der kommer under pres, når forbrugerne søger mod budgetmærkerne, vurderer John Leech, der er bilanalytiker ved KPMG, over for The Wall Street Journal.Sidste år steg antallet af nyregistrerede passagerbiler 5,7 pct., og det er dermed den første stigning de sidste syv år. Det europæiske bilmarked har været stærkt påvirket af den økonomiske recession og høj arbejdsløshed.

Markedet er nu på vej frem primært drevet af lavere omkostninger ved de nye modeller, grundet mere effektiv brug af brændstof og højere skatter for de ældre og mere forurenende modeller.

Stigningen er anført af billigere modeller som Dacia og Skoda ejet af henholdsvis Renault og Volkswagen. De billige modeller er blevet essentielle for de store bilproducenter. Mærkerne hovedsagligt produceres i Østeuropa og koster dermed producenterne lavere omkostninger.

Trods fald i det europæiske bilmarked i løbet af de seneste syv år har Volkswagen set en stigning i dets markedsandel fra 10,5 pct. i 2007 til 12,4 pct. i 2014. Volkswagen har dermed stadig status som Europas førende bilproducent, med dets Golf-model som den bedst sælgende i hele Europa.