Bill Gates i arbejde for Buffett

Microsofts Bill Gates træder ind i bestyrelsen for Warren Buffetts Berkeshire Hathaway.

To af amerikansk erhvervslivs største nyere succeser arbejder nu sammen for alvor. Microsoft-stifteren Bill Gates har sagt »ja tak« til at træde ind i bestyrelsen for investeringsguruen Warren Buffetts firma, Berkeshire Hathaway.

74-årige Warren Buffet er berømt for igennem over 40 år - med dotcom-året 1999 som en kedelig undtagelse - at have skaffet tusindvis af amerikanske småsparere en forretning på over 20 pct. om året.

Den seneste halve snes år er han kun blevet overgået af den nu 49-årige Bill Gates på de årlige lister over verdens rigeste.

Bill Gates skal i Berkeshire Hathaways bestyrelse afløse Warren Buffetts hustru, Susan, der døde i sommer.

Trods den store aldersforskel mellem de to er der tale om et langt, personligt venskab, der nu bliver formaliseret i bestyrelsessamarbejde.

Buffett blev bl.a. berømt på at nægte at investere i Microsoft med den begrundelse, at han ikke ville investere i noget, han ikke selv har forstand på - IT for eksempel.

De to mødtes ved flere lejligheder om bl.a. golf og især bridge, og langsomt groede et nært venskab, der f.eks. betød, at Gates fløj forbi en af Buffetts guldsmedeforretninger for at købe ringe, da han havde friet til sin senere hustru, Melinda. Buffett stod så i dagens anledning selv bag disken i butikken.

Siden har ægteparrene Buffett og Gates holdt adskillige ferier sammen.

Parterne er åbenlyst uenige med den moderne corporate governance-bevægelse, som siger, at nære venner ikke bør arbejde sammen.

Buffett har flere andre nære bekendte i sin bestyrelse, f.eks. sønnen Howard og to tidligere direktører fra Coca-Cola og Capital Cities/ABC, som han investerede med stort helt i på et tidspunkt, hvor de færreste troede på de to firmaer.

Berkeshire Hathaway er berømt for et investormøde hvert år i maj, hvor op mod 20.000 småsparere kommer flyvende til Idaho for at høre, hvad Buffett og hans næstkommanderende Charles Munger - i særdeles jævnt sprog - mener om tidens investeringsmuligheder. Deres taler er ligefrem blevet samlerobjekt.