Biden i krig med tobaksindustrien: Vil skære i cigaretters nikotinindhold

Den amerikanske regering vil nedbringe antallet af kræfttilfælde og planlægger derfor en lov, der begrænser nikotinindholdet i cigaretter.

Ifølge den amerikanske regering er rygning skyld i 480.000 årlige dødsfald i USA. Det tal skal nu bringes ned, mener regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Tallis/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Færre amerikanere skal begynde at ryge, hvilket vil føre til færre kræfttilfælde.

Sådan lyder målet for præsident Joe Bidens regering, som derfor nu fremlægger en opsigtsvækkende plan om at lovgive om indholdet i cigaretter solgt i USA.

The Washington Post skriver således, at den amerikanske regering vil have nikotinindholdet i cigaretter ned på »minimale eller ikke afhængighedsskabende niveauer«.

Det kan potentielt blive et stort problem for tobaksindustrien, da nikotin som bekendt er den største grund til, at folk bliver afhængige af dens produkter.

Derfor har meldingen også allerede mødt modstand fra nogle af de store tobaksfirmaer, som ifølge The Wall Street Journal påpeger, at der ikke findes tilstrækkelig forskning til at argumentere for at skære i cigaretternes nikotinindhold.

Udmeldingen fra den amerikanske regering kom ifølge The Washington Post i forbindelse med den halvårlige »unified agenda«, som er en samling af planlagt ny lovgivning. Ambitionen er at have den nye regel om cigaretternes nikotinindhold på plads i maj 2023.

Fejlslagen dansk plan

Herhjemme fremlagde den danske regering i marts sit forslag til en ny sundhedsreform, hvor et af hovedpunkterne var at sikre en »100 procent nikotinfri fremtid«.

Derfor lød det indledende forslag at gøre det forbudt for alle født efter 2010 at købe cigaretter og andre nikotinprodukter – et forslag, som dog blev bremset af EUs tobaksvaredirektiv.

Derefter forsøgte regeringen sig med et nyt forslag om at hæve aldersgrænsen for køb af tobaks- og nikotinprodukter fra 18 til 25 år. Også denne gang mødte regeringen dog modstand fra de borgerlige aftalepartier, hvorfor den endelige aftale ikke indeholdt noget om rygning.

Regeringen har dog ikke endeligt opgivet planerne om at gennemføre forslaget om en røgfri generation. EUs tobaksdirektiv skal nemlig revideres, og inden udgangen af 2024 vil Europa-Kommissionen præsentere et udkast.

Ifølge Sundhedsministeriet dør 13.600 danskere hvert år som følge af rygning.