Bestyrelsesarbejde på fuldtid

En post som CEO kan være attraktiv. Men for stadig flere topchefer er det mindst lige så attraktivt at søge videre til en bestyrelseskarriere mange år før, at de når pensionsalderen.

Vagn Sørensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af de seneste 10 år har flere og flere danske topledere valgt at forlade den daglige ledelse til fordel for en bestyrelseskarriere, selv om de langt fra har nået pensionsalderen.

Michael Pram Rasmussen var en af de første, der tog det skridt, da han med sine 51 år forlod jobbet som administrerende direktør for Topdanmark til fordel for en bestyrelseskarriere blandt andet som formand for A.P. Møller – Mærsk.

Et andet eksempel er Vagn Sørensen, der var i slutningen af fyrrerne, da han forlod Austrian Airlines til fordel for en bestyrelseskarriere og blev formand for TDC.

Kendt blev også den tidligere Mærsk-chef Lone Fønss Schrøder for en bestyrelseskarriere i primært store norske og svenske selskaber. Siden er listen af yngre, forhenværende topchefer, der nu er bestyrelsesaktive på fuld tid, kun blevet længere og længere.

For eksempel er tidligere skibsreder i A.P. Møller – Mærsk Thomas Thune Andersen netop blevet formand for DONG Energy. Den tidligere Microsoft-direktør Jens Moberg arbejder i dag også kun med bestyrelsesabrejde – bl.a. som formand for Grundfos.

Tilsvarende har tidligere Tryg-topchef Stine Bosse helliget sig en bestyrelseskarriere. Men der er kamp om pladserne i bestyrelsesgemakkerne. Der synes nemlig at være flere bestyrelseskandidater, end der er ledige bestyrelsesposter. I takt med at bestyrelsesarbejdet er blevet professionaliseret, er virksomhederne begyndt at søge assistance hos headhuntere, når en bestyrelsespost skal besættes – og det gælder ikke kun de store virksomheder.

Også mange mindre og mellemstore virksomheder er begyndt at tage eksterne erhvervsfolk ind i bestyrelsen. Men de allermest attraktive poster, der giver de helt store honorarer, løber de kendte topchefer ofte med.