Bestyrelses- formand står til frifindelse

Absolut intet tyder på, at den kæderygende Ib Schmidt Hansen bliver dømt for at have købt Midtbankaktier for egen personlig vindings skyld.

På bagsædet af en bil i Sverige foretog Ib Schmidt Hansen den skæbnesvangre handling, der forfølger ham den dag i dag - og som ifølge eget udsagn er skyld i, at den erfarne erhvervsmand nu ryger på den forkerte side af 50 cigaretter dagligt.

Mobiltelefonen blev brugt til at ringe til Midtbanks hovedsæde i Herning, og kort tid efter havde bankens bestyrelsesformand købt yderligere 850 Midtbank-aktier til sin pensionsopsparing.

Som den eneste af de fire tiltalte i Midtbanksagen er Ib Schmidt Hansen tiltalt for insiderhandel for egen vindings skyld. De 850 aktier, der blev købt i august 2000, blev købt til kurs 268, men kursen steg til kurs 850 blot otte måneder senere, da Svenska Handelsbanken købte Midtbank.

Med andre ord fik Ib Schmidt Hansen en fortjeneste på knap 500.000 kr. på den omstridte aktiehandel.

Frikendt ved byretten
Ved retten i Herning blev Ib Schmidt Hansen frikendt for insiderhandel, fordi retten vurderede, at der den 24. august 2000 ikke var tale om intern viden. Og det kan nøgternt konstateres, at der ved ankesagen i Århus ikke er fremkommet nye beviser, der skulle indikere, at Ib Schmidt Hansen på nogen måde er i risiko for at blive dømt.

Ganske vist havde Svenska Handelsbanken »lettet på hatten« forud for aktiekøbet. Parterne havde hilst på hindanden, men der var tale om så banale ting som et muligt samarbejde omkring amerikanske aktier - forhold som Ib Schmidt Hansen betegner som »fis i en hornlygte«, fordi der var tale om ting, som direktionen skulle tage sig af og ikke en bestyrelse.

Midtbanktoppens afgørende problem er den aktiehandel, som fandt sted den 6. februar, da banken købte egne aktier fra Realkredit Danmark, der selv havde henvendt sig til Midtbank for at sælge dem.

Egen advokat
Eskild Thygesen, tidl. næstformand i Midtbanks bestyrelse, har til ankesagen engageret sin egen advokat, Jørn Friis, da han ikke mente, at hans yderst beskedne rolle i sagen blev klargjort tilstrækkeligt ved retten i Herning.

Det tog Jørn Friis nøjagtig fire minutter at afhøre Eskild Thygesen, der understregede, at telefonsamtalen fra Steen Hove til om en tilladelse til at foretage det famøse aktiekøb var af ligeså kort varighed.

»Jeg tænkte overhovedet ikke på, at der kunne være et problem ved at købe aktierne. Min opfattelse var, at forbindelsen til Svenska Handelsbanken var iskold på dette tidspunkt,« sagde Eskild Thygesen.