Bestyrelsen kom til eksamen

Realdania Fonden er blevet bidt af god selskabsledelse. En bestyrelsesevaluering har fået bestyrelsen til at blive mere effektiv, og direktionen har fået klarere syn på fondens retningslinier og gjort op med indgroede vaner.

Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Corporate governance eller god selskabsledelse, som det også kaldes, siver længere og længere ind i de funklende glasmure i en af Danmarks største fonde med en formue på godt 22 mia. kr., Realdania Fonden.

Det begyndte med et blik på Nørby-rapporten, som kom, samtidig med at realkreditinstitutet Realkredit Danmark blev solgt fra. Bestyrelsesformand Jørgen Nue Møller og administrerende direktør Flemming Borreskov ville gøre fonden mere effektiv og få mere ud af de årlige uddelinger til byggeprojekter på cirka en halv milliard kroner. Udgangspunktet var at forbedre bestyrelsens arbejde, og Flemming Borreskov er ikke i tvivl om, at evalueringen vil afspejle sig i resultatet.

»Jeg tror, at vi vil kunne mærke evalueringen på bundlinien både i overskuddet i vores investeringsvirksomhed og i en større effekt af de kroner, som vi giver ud, fordi retningslinierne for, hvilke projekter vi vil gå ind i, er blevet mere klare,« siger Flemming Borreskov. Evalueringen har taget godt et år. Samtlige bestyrelsesmedlemmer er blevet interviewet af en ekstern konsulent og en psykolog for at få afdækket, hvor gode bestyrelsens arbejdsprocesser er. Både Jørgen Nue Møller og Flemming Borreskov skulle op på vægten, når hvert bestyrelsesmedlem fortroligt skulle vurdere deres rolle. Jørgen Nue Møllers største bekymring var, om han og Flemming Borreskov var for »forlovede«.

»Det er det klassiske spørgsmål: Hvor står formanden henne? På den ene side skal han være bestyrelsens bindeled til direktionen, og på den anden side skal han sikre bestyrelsens rolle over for direktionen. Det er en svær balancegang,« siger Jørgen Nue Møller.

Fakta på bordet
Jørgen Nue Møller og Flemming Borreskov har arbejdet sammen i mange år og kender hinanden rigtig godt. Som de sidder der i det store mødelokale med udsigt over Den Sorte Diamant, flyder dialogen mellem de to gamle samarbejdspartnere som mellem Rip, Rap og Rup, hvor den ene afslutter den andens sætning. Men bekymringen blev gjort til skamme. Bestyrelsens dom var, at der er en fornuftig balancegang i Jørgen Nue Møllers to roller som formand.

»I stedet for at have nogle hypoteser og gisninger, får du ved en evaluering fakta på bordet, og så kan du koncentrere dig om problemerne frem for at bekymre dig om noget, som egentlig fungerer godt,« siger Flemming Borreskov.

Realdanias idégrundlag har også været en tur gennem evalueringsmøllen, hvor det derefter har været oppe til en heftig revurdering, og gamle vaner er blevet ændret: »Mange af os har jo siddet her i mange år, og vi har derfor fået visse indgroede vaner, fordi vi kender hinanden så godt. Det er godt at se på vanerne med friske øjne. Vores mission, ideer og forretningsmodel var før nedfældet, men nu er de blevet maseret grundigt og er blevet mere præcise, og det er derfor mere klart i dag, hvor virksomheden skal bevæge sig hen,« siger Jørgen Nue Møller.

På forkant
Bestyrelsesevalueringer er dog ifølge Flemming Borreskov ikke en revolution, men blot en forbedring, som mærkes hele vejen ned i virksomheden og ikke mindst i direktionen: »Det er jo en kæmpe fordel for en direktion, at strategierne er godt forankrede i bestyrelsen. Det gør, at jeg kommer hurtigere igennem konkrete aktiviteter, fordi bestyrelsen forstår rammerne meget bedre. Jeg har fået klarere linier - jeg ved, hvor jeg skal hen og ikke mindst, hvor jeg ikke skal hen,« siger Flemming Borreskov. Motivationen til at smelte god selskabsledelse ind i Realdania er med Jørgen Nue Møllers ord »rettidig omhu«.

»Man kan vælge at blive siddende helt roligt, til der sker en ulykke. Men det er naivt at tro, at en fond på vores størrelse kan leve i al ubemærkethed. Vi prøver blot at være på forkant med problemerne i stedet for først at tage problemet op, når der står nogen og banker på døren. Derfor har vi gjort en solid indsats for at få det samlede styringssystem af virksomheden til at fungere så godt som muligt,« siger Jørgen Nue Møller.

Næste skridt
Et resultat af evalueringen er, at bestyrelsen nu kan snakke om selve arbejdsformen blandt medlemmerne.

»En diskussion opstår jo typisk, når noget er gået galt. Så er der en, der brokker sig over, om vi ikke kunne have gjort det anderledes, og derved får du en diskussion på grundlag af en fejl. Ved at tage diskussionen i opløbet i en styret og mere neutral opsætning, er den mere fremadrettet, og vi fanger afvigelser i opløbet,« siger Jørgen Nue Møller. Evalueringen er blot den første sten i en bred sti af corporate governance-principper, der skal implementeres i fonden: »Vi er blevet bidt af god selskabsledelse, for det er jo en vigtig del af ledelsen i enhver virksomhed. For alle typer af virksomheder er det vigtigt at se på de overordnede styrende processer og værdigrundlag for at undgå de ulykker, som man gang på gang ser i erhvervslivet,« siger Flemming Borreskov. Næste trin for Realdania er derfor at kigge på repræsentantskabet, som er fondens øverste myndighed i form af 109 repræsentanter, der repræsenterer de godt 250.000 medlemmer. I øjeblikket er en diskussion om samarbejdet mellem repræsentantskabet og bestyrelsen i gang. Projektet ventes at strække sig over en rum tid. Næste bestyrelsesevaluering sparkes i gang om godt to år.