Bernanke tog symbolsk skridt ud af krisen

Markederne reagerede positivt, da Ben Bernanke i går lettede trykket på seddelpressen. Dermed er Fed den første centralbank, der er sluppet godt fra at stramme op på pengepolitikken.

Ben Bernanke annonceringen onsdag aften, at han neddrosler QE3-programmet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST

Onsdag aften klokken 20.00 dansk tid kom meldingen - den som investorer har talt om, handlet efter og frygtet det meste af 2013.

Ben Bernanke annoncerede på sit sidste pressemøde som chef for Den Amerikanske Centralbank, at seddelpressen fra januar kommer til at løbe lidt langsommere og opkøbene af stats - og realkreditobligationer bliver skruet ned med 10 milliarder dollars om måneden. 

Hør Berlingske Business' Casper Schrøder analysere rentemødet på Radio 24 Syv via dette link.

Det er første gang under den nuværende krise, at én af verdens store centralbanker aktivt strammer op på sin pengepolitik. Det såkaldte QE3-program havde i princippet ikke nogen udløbsdato.

Og det var en overraskelse for flertallet af økonomer, at neddroslingen begynder allerede nu. Ifølge en rundspørge foretaget af finanstjenesten Bloomberg til 65 økonomer og analytikere, var det kun en tredjedel, der forventede, at Fed allerede nu ville udfase opkøbene.

Positive markedsreaktioner

Alligevel har reaktionerne indtil videre være positive. De amerikanske aktier lukkede i går i rekordniveauer og renterne er kun steget ganske svagt. Også i Asien og Europa er aktierne steget torsdag morgen. Det bliver blandt analytikere set som et tegn på, at Bernanke i går aftes tog et symbolsk skridt ud af krisen.

»Det afspejler, at amerikansk økonomi er på vej ud af krisen. Det har været et tegn på dyb krise i amerikansk økonomi, at det har været nødvendigt at lade seddelpressen rulle,« skriver Sydbank cheføkonom, Jacob Graven i en morgenkommentar.

Flere afgørende parametre har vist bedring i amerikansk økonomi på det seneste. Privatforbruget er steget betydeligt, og beskæftigelsen er ved at være tilbage på 2007-niveau. Samtidig er boligpriserne steget, og det samme er forbrugernes og virksomhedernes tillid til fremtiden.

Fed slækker samtidig

Gårsdagens melding skal dog ikke nødvendigvis tolkes som et tegn på, at investorerne over en bred kam har købt budskabet om bedring i amerikansk økonomi.

For samtidig med meldingen om en opstramning af Feds linje i forhold til obligationsopkøb, kom centralbanken med stærkere signaler end hidtil om, at den vil holde renten lav et godt stykke tid endnu - og sandsynligvis i lang tid efter at arbejdsløsheden er røget under 6,5 procent.

Og med den manøvre er det ifølge flere økonomer lykkedes for Bernanke og hans kolleger i Feds rentekomité, at få investorerne med på idéen om at fokus nu i højere grad skal rettes mod centralbankens budskaber om den fremtidige rente i stedet for obligationsopkøb.

»Fed har tilsyneladende overbevist markedet om, at det nye foretrukne værktøj er fremadrettede vejledninger og ikke opkøb af aktiver,« siger Bret Barker, der er ledende økonom hos TCW Group.

Ifølge Nykredits chefanalytiker, Ulrik Bie er det positiv udvikling. Han mener, at rentens betydning fået lov til at glide for meget i baggrunden i den offentlige debat i forhold til opkøbene.

»Med ændringen i forward guidance er det klart, at nulrentepolitikken vil blive fastholdt længe. Det er efter vores mening den vigtigste kommunikation fra Federal Reserve, og diskussionen om timingen af nedtrapningen har skygget for dette faktum,« skriver han i en mailkommentar.

Om Bernanke kommer til at stå tilbage med et eftermæle som manden, der fandt den rigtige medicin til verdens største økonomi og samtidig nedtrappede medikamenterne, uden at patienten døde, vil nok afhænge af de næste dage og ugers udvikling på de finansielle markeder.

I starten af det nye år skal forhandlingerne om gældsloftet tages op igen, og det kan medføre fornyet usikkerhed. Samtidig er der heftig diskussion i markedet om, hvorvidt QE3 har været med til at pumpe aktiekurserne på især amerikanske selskaber op til et kunstigt højt niveau.

Ifølge Nordeas Henrik Drusebjerg er der tegn på, at investorerne har været lige optimistiske nok og fyldt så mange aktier i deres porteføljer, at de næsten kun kan blive skuffede.

»Her ser det noget mere anstrengt ud, idet rigtig mange af de største investorer i verden er overvægtet af aktier og har positive forventninger til væksten. Endnu er det dog ikke så slemt, at det overtrumfer den positive effekt for bedre vækst og lempelig pengepolitik,« skriver han i en mail.