Bernanke sår tvivl om jobmarkedets styrke

Chefen for den amerikanske centralbank advarer i en tale om, at styrken i genrejsningen i det amerikanske jobmarked kan falde tilbage.

Foto: JONATHAN ERNST

Den stærke udvikling i det seneste halve år kan være en tilbagestrømningseffekt, og når den ophører, kan festen være fordi.

Det skriver Bloomberg News, der citerer Ben Bernankes tale ved en konference afholdt af "National Association for Business Economics".

- I takt med, at tilbagestrømningseffekten hører op, vil yderligere store forbedringer i arbejdsmarkedet kræve en hurtigere vækst i produktionen og efterspørgslen fra forbrugerne. En process der kan støttes med en fortsat lempelig pengepolitik, sagde Ben Bernanke.

Der er blevet skabt 1,2 mio. nye job i USA de seneste seks måneder, hvilket har sendt arbejdsløsheden ned omkring 8,3 pct., et treårigt lavpunkt. Der er dog fortsat markant flere langtidsledige end før krisen, og Ben Bernanke advarer om, at han ikke er sikker på, at styrken i genrejsningen kan fastholdes.

Dermed er der ikke lagt op til en ændring af den lempelige pengepolitik fra Fed, og tidligere udtale et Fed-medlem da også, at beslutningen om yderligere kvantitative lettelser ikke er truffet. Markedet har ellers i høj grad indregnet, at der ikke kommer yderligere kvantitative lettelser.