Bernanke: Økonomien har brug for de pengepolitske lempelser

Federal Reserves topchef, Ben Bernanke, bakker fortsat op om et uændret stimuli-program i en overskuelig fremtid.

Den amerikanske centralbanks chef Ben Bernanke Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det noterede centralbankchefen efter en tale i Cambridge, Massachusetts, onsdag.

Det er på trods af, at referatet fra det pengepolitiske møde i juni viser, at FOMC-medlemmerne drøftede en reduktion af de månedlige obligationsopkøb i år.

- En høj grad af lempelig pengepolitik i en overskuelig fremtid er det, der er brug for i den amerikanske økonomi, lød det fra Ben Bernanke som svar på et spørgsmål efter talen.

Selve talen indeholdt ikke kommentarer til den nuværende pengepolitiske situation.

- Til at starte med kan man tage boligsektoren, der har været en klods om benet på økonomien gennem adskillige år. Gennem det sidste år er boligmarkedet begyndt at vende og vise styrke. Det smitter af på anlægsarbejde og relaterede industrier og påvirker huspriserne og dermed husholdningerne. Bilindustrien er også ved at komme sig, og det viser, at den monetære politik virker, da de to sektorer er de vigtigste kanaler, som pengepolitikken virker gennem, lød det fra Ben Bernanke.

Centralbankchefens bemærkninger kom blot tre timer, efter at Federal Reserve onsdag offentliggjorde referatet fra det pengepolitiske møde den 18. og 19. juni. Referatet viser, at omkring halvdelen af ​​de 19 deltagere i Federal Open Market Committee ønsker at reducere eller standse de månedlige obligationskøb på 85 mia. dollar ved årets udgang.

Samtidig viste referatet, at mange af FOMC-medlemmerne ønsker at se flere tegn på forbedring i beskæftigelsen, før de bakker op om en reduktion i obligationsopkøbene.

Såvel bemærkningerne som referatet understreger de udfordringer, som Ben Bernanke står med, men bekræfter samtidig, at selv efter en begyndelse på en reduktion af de månedlige obligationsopkøb har FOMC-medlemmerne planlagt at fastholde en rekordhøj balance og et mål om en rente tæt på nul.

- Det er klart, de ønsker at trykke på aftrækkeren for at reducere de kvantitative lempelser, men de ønsker også at berolige markedets bekymringer for, at renterne sættes op i en overskuelig fremtid. Men forsøget på at skabe klarhed er kompliceret på grund af ganske betydelige forskelle i vurderingen af en række spørgsmål blandt de pengepolitiske medlemmer, siger økonom Ward McCarthy fra Jefferies Group i New York til Bloomberg News.

/ritzau/FINANS