Bernanke lover fleksibilitet i pengepolitikken

USA's centralbankchef Ben Bernanke lover onsdag i en tale til politikerne i Washington, at Federal Reserves pengepolitik med lave renter og støtteopkøb for 85 mia. dollar i måneden vil blive justeret, alt efter vilkårene i økonomien.

Ben Bernanke Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON REED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Centralbankens politik er på ingen måde låst på en forudbestemt kurs, garanterede centralbankchefen i en tale til finansudvalget i Repræsentanternes Hus

Talen afholdes kl. 16 dansk tid, men blev offentliggjort allerede kl. 14.30.

- Hvis udsigterne for arbejdsmarkedet skulle blive relativt dårligere, hvis inflationen ikke lader til at bevæge sig tilbage mod 2 pct., eller hvis de finansielle betingelser - som er blevet strammet på det seneste - skulle vise sig at ikke være lempelige nok til at nå målene under vores mandat, kan det nuværende opkøbsniveau fastholdes i længere tid, siger Ben Bernanke i talen.

Da arbejdsløsheden fortsat er høj og kun gradvist på vej ned, og inflationen fortsat er under de 2 pct., der er centralbankens mål, vil det fortsat være passende med en "meget lempelig" pengepolitik i den forudsigelige fremtid, understreger centralbankchefen yderligere.

Til gengæld er det også muligt for Federal Reserves pengepolitiske komité at bremse op for støtteopkøbene af obligation.

- Hvis de økonomiske betingelser skulle bedres hurtigere end ventet, og inflationen lod til at stige resolut mod vores mål, kunne tempoet blive reduceret noget hurtigere, siger Ben Bernanke, med henvisning til, at centralbanken senest har meldt om en sandsynlig nedtrapning af opkøbene "senere i år" og afslutte dem helt i midten af 2014.

I talen understreger centralbankchefen også, at arbejdsløshedsprocenten ikke er den eneste markør, centralbanken bruger i sin måling af jobmarkedet. I øjeblikket ligger den på 7,6 pct., og banken har en målsætning om at få den ned på 6,5 pct.

- Hvis en væsentlig del af nedgangen i den målte arbejdsløshed blev vurderet til at afspejle et cyklisk fald i deltagelsen i arbejdsstyrken, mere end forbedret beskæftigelse, ville komitéen sandsynligvis ikke se en arbejdsløshed på 6,5 pct. som grund nok til at hæve renten, siger Ben Bernanke i talen.