Berlusconi: "Vi har en pave"

Italiens tidligere premierminister har ifølge ham selv forsonet sig med højrefløjspartiet Lega Nord - Berlusconi ønsker at blive finansminister.

Berlusconi er ok med at blive finansminister og lade sin partisekretær, Angelino Alfano (t.h) få posten som premierminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: FILIPPO MONTEFORTE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er i nat kommet hvid røg op efter to ugers forhandlinger mellem Silvio Berlusconis parti, Forza Italia og partiet Lega Nord om en valgalliance. Og den tidligere premierminister valgte at afsløre enigheden med latinske gloser i et radioprogram.

"Habeamus papam (Vi har en pave)," sagde Berlusconi ifølge Financial Times.

Dermed hentyder den tidligere italienske regeringsleder nok i høj grad til sig selv. Efter hans egne forklaringer om den aftale, der blev underskrevet klokken 1.30 i nat, så skal han selv være leder af den nye valgkoalition af "Moderate".

Ikke premierminister, men finansminister

Berlusconi må dog tilsyneladende vinke farvel til drømmen om igen at blive landets regeringsleder. Som et led i aftalen har Lega Nord krævet, at han trækker sig som kandidat til posten som premierminister.

Berlusconi har derfor meddelt, at han er villig til at tage til takke med en tjans som finansminister og lade sin partisekretær Angelino Alfano blive regeringsleder, skriver Financial Times

Lega Nord-Forza Italia-koalitionen bliver dog ikke spået mange chancer af valganalytikere. De seneste meningsmålinger viser godt nok, at Berlusconi og Lega Nords koalition henter en smule ind på rivalerne fra landets centrumvenstre-koalition - som er ledet af partiet Demokraterne - men de er stadig cirka 14 procentpoint bagefter.

Monti er også med i kampen

Også den nuværende premierminister Mario Monti, som blev indsat i 2011, da Berlusconi blev presset til at gå af, har meldt sig på banen i valgkampen

Han står i spidsen for en hurtigt sammensat alliance af centrumpartier, som lige ser ud til at få 14-15 procent af stemmerne ved valget i februar.

Et sandsynligt udfald er derfor, at centrumvenstre-koalitionen går sammen med Monti - et scenarie som af udenlandske regeringschefer og analytikere ifølge Financial Times håber på, fordi man derved kan sikre den nuværende reformkurs og stramme finanspolitiske linje.

Forholdet mellem Lega Nord og Forza Italia har været stormfuldt og med flere brud, det seneste kom i 2011, da Berlusconi blev tvunget til at gå af som premierminister.