Berlins nye lufthavn - Tyskernes svar på IC4-skandalen

Den nye lufthavn i Berlin har udviklet sig til en tysk udgave af IC4-togene. Nu beder lufthavnsdirektør Hartmut Mehdorn de tyske politikere om 1,1 milliard euro mere til skandalebyggeriet.

Berlin Brandenburg Airport Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN
Byggeriet af en ny superlufthavn, Berlin Brandenburg, der skal erstatte millionbyens gamle lufthavne, Tegel og Schönefeld, er blevet et økonomisk mareridt for Berlin. Lufthavnen, der har været planlagt siden 1992, havde oprindeligt et budget på 2,4 milliarder euro, men omkostningerne er eksploderet i forbindelse med flere skandaler. I dag er budgettet på 4,3 milliarder euro, eller omkring 32 milliarder danske kroner.I dag kan det tyske medie Handelsblatt fortælle, at direktør Hartmut Mehdorn har bedt de tyske politikere om yderligere 1,1 milliard euro, svarende til 8,2 milliarder kroner.

»Ifølge Mehdorn er det det beløb, der er nødvendigt, for at få lufthavnen klar til brug,« siger en tysk politiker til mediet.

Lægger man det beløb oven i det nuværende budget, løber prisen for lufthavnen op i 5,4 milliarder euro - mere end det dobbelte af det oprindelige budget.Den nye Berlin Brandenburg Lufthavn skulle oprindeligt have stået klar i efteråret 2011, men projektet er blevet udskudt flere gange. Først til sommeren 2012 og derefter til foråret 2013. I dag er planen, at lufthavnen skal indvies i 2015, men ifølge tyske medier risikerer de rejsende at måtte vente helt til 2017.

Ud over forsinkelser og forstørrede budgetter har skandalebyggeriet haft store problemer med lufthavnens brandsikkerhedssystem.