Bent Bendtsens udspil om Arla kaldes et flop

Erhvervsminister Bendt Bendtsens(V) varslede indgreb over for Arla for at give mere plads til de mindre mejeriselskaber får ingen betydning for de små, konventionelle mejerier. Det er et mediestunt.

Det mener lederen af det lille Hirtshals Andelsmejeri, Palle Jellesmark.

»Bendt Bendtsen er ude med noget, der ikke får spor at sige for nogen af mejerierne, der fremstiller konventionelle produkter. Det hjælper os ikke spor. Jeg kan ikke sige det mere tydeligt,« siger Palle Jellesmark.

Erhvervsministeren vil ændre på tre forhold i Arla:

Halvere kontrakt- og bindingsperioderne fra to til ét år for økologiske landmænd.

Kræve at mejerigiganten tilbagebetaler indmeldelsesgebyrer til producenterne, når de forlader selskabet.

Kræve skrappe etiske regler for medarbejdere om, hvordan de skal opføre sig over for konkurrerende mejerier.

Se på Arlas særaftaler
»Med indgrebene forhindrer erhvervsministeren ikke, at vi bliver skubbet ud af supermarkedshylderne, da Arla fortsat kan give store rabatter til detailhandelen. Hvis Bendt Bendtsen i stedet begyndte at kigge på Arlas særaftaler med detailhandelen, der udelukker de små mejerier, ville der være fornuft i det,« siger Palle Jellesmark.

Konkurrencestyrelsen behandler i øjeblikket en klage fra Hirtshals, fordi det lille mejeri i efteråret mistede en kontrakt med Dansk Supermarked til Arla Foods. Ved at tilbyde Dansk Supermarked meget lave priser på mejeriprodukterne er det lykkedes Arla at snuppe kontrakten fra Hirtshals Andelsmejeri fra i år.

I mejeribranchen er der dog delte meninger om effekten af de bebudede ministerindgreb, som Arla allerede er på vej til at komme i forkøbet.

Arla overvejer i øjeblikket en model, hvor de økologiske mælkeproducenter får samme bindingsregler som de konventionelle producenter.

Det vil sige, at økologerne fremover har mulighed for at forlade selskabet inden for en periode på mellem fire og 16 måneder, afhængig af udmeldelsestidspunktet.

»Det er meget fornuftigt, at Arla allerede har meddelt, at de ændrer på økologernes bindingsregler, så producenter kan melde sig ud af Arla med meget kort varsel. Det vil få rigtig stor betydning for økologiske landmænd og små økologiske mejerier, der gerne vil have mere mælk. Dermed får vi lettere ved at optage nye medlemmer og leverandører,« siger mejeribestyrer Poul Pedersen fra Thise Mejeri.

Mejeriet, der har 42 andelshavere, har fået 10 henvendelser fra Arla-landmænd om at komme ind i Thise.

Arla har suspenderet de hidtidige økologiske bindingsregler, indtil nye regler er vedtaget, oplyser pressechef Louis Illum Honoré.

Siden uroen omkring Arla begyndte i slutningen af 2003, har de to små mejerier i øvrigt haft en fremgang i omsætningen på syv til ni procent.