Benhård kamp om realkreditlånene

Realkreditten kæmper hårdt om markedsandele. Men statistik kan bruges til alt i den verbale strid.

Læs mere
Fold sammen
Nordea har nu overhalet BRFkredit som landets tredjestørste realkreditinstitut, mens Nykredit har brugt godt syv milliarder kr. på at hente den markedsandel tilbage, som realkreditgiganten havde for et dusin år siden.

Det er den korte version af Realkreditrådets kvartalopgørelse over markedsandele, der traditionelt er ensbetydende med et indædt slagsmål mellem de ærekære realkreditinstitutter, som nødigt ser det udpenslet i medierne, at de mister markedsandele.

Statistik kan som bekendt bruges til lidt af hvert - resultatet afhænger af hvilke tal, man vælger at kigge på.

Ser man først på markedsandelen af de samlede realkreditobligationer er det en kendsgerning, at Nordea Kredit nu har overhalet BRFkredit som landets tredjestørste realkreditinstitut, fordi Totalkredit fremover forsvinder fra statistikkerne i kølvandet på fusionen med Nykredit.

BRFkredit vælger imidlertid at fokusere mere på en statistik om bruttoudlån i sektoren - lån inkl. konverteringer - som viser, at udlånet er steget fra tredje til fjerde kvartal 2003.

»Vi har haft godt fat i årets sidste tre måneder, hvor vores bruttolån er steget fra 8,7 pct. til 10,3 pct.,« siger BRFkredits cheføkonom, Jens Chr. Nielsen.

Nykredit har nu en markedsandel på 29,5 pct. af samtlige udstedte realkreditobligationer. Med fusionspartneren Totalkredits 11,4 pct., kommer den fusionerede realkreditkæmpe i alt op på 40,9 pct. Det svarer nogenlunde til den markedsandel, som Nykredit alene havde for 12 år siden.

I efteråret købte Nykredit den daværende konkurrent Totalkredit for godt syv milliarder kroner - og dermed købte Nykredit sig altså til sin tidligere markedsposition.

»Det er rigtigt, at vi har købt til. Prisen kan altid diskuteres, men spørgsmålet er jo, hvorvidt det ville have været billigere for os at etablere et stort distributionsnet,« siger Nykredits kommunikationsdirektør, Nels Petersen.

Realkredit Danmark kan også konstatere, at virksomhedens samlede markedsandel er faldet det sidste år. Til gengæld kan RD glæde sig over, at årets sidste tre måneder - med et stort salg af afdragsfrie lån - betød, at RD i denne periode oversteg selv det fusionerede Nykredit/Totalkredit, når det gælder bruttoudlån.