Bendtsen freder billige boliglån

Mens Dansk Folkeparti vil gribe ind over for afdragsfrie boliglån, er regeringen og Socialdemokraterne rørende enig om ikke at ændre ved de billige boliglån.

Kommende boligkøbere kan godt ånde lettet op. Selv om førende økonomiske eksperter opfordrer regeringen til at begrænse adgangen til afdragsfrie lån og flekslån med lav rente for dermed at mindske privatforbruget og undgå en økonomisk overophedning, så bliver der ikke rørt ved de billige boliglån.

Det understreger økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K):

»Der er ikke behov for at begrænse boligejernes muligheder for at belåne deres boliger. Jeg mener ikke, at vi skal bruge boligmarkedet til at stramme den økonomiske politik,« fastslår Bendt Bendtsen.

Hos Dansk Folkeparti vil finansordfører Kristian Thulesen Dahl gerne være med til at mindske mulighederne for afdragsfrihed. Ikke for at undgå en økonomisk overophedning - men for at beskytte førstegangskøberne mod at brænde fingrene.

En boligfælde
»Nye boligkøbere, der vælger afdragsfrihed, er sat i en fælde, for hvis boligpriserne falder bare en anelse, så er de stavnsbundne til boligen. Men hvis man sagde, at førstegangskøberne i de første to eller tre år ikke kunne gøre brug af afdragsfriheden, så sikrer man, at de er i stand til at klare en normal ydelse,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Økonomi- og erhvervsministeren hæfter sig ved, at det er boligkøberes eget ansvar at sikre, at de har tilstrækkelig med luft i privatøkonomien til at kunne klare en højere husleje.

»Og som jeg tidligere har sagt: De skal ikke komme til far, hvis renten stiger,« lyder det fra Bendt Bendtsen, der får opbakning fra Socialdemokraterne.

»Begrænser man afdragsfriheden vil det blive sværere for førstegangskøbere at etablere sig på boligmarkedet, og det vil ramme især yngre familier. Det vil vi ikke være med til, så jeg er helt enig med Bendt Bendtsen,« siger finansordfører Jan Pedersen (S).

Med under 110.000 ledige har Danmark nu en lavere arbejdsløshed end i stort set alle andre vestlige lande, og det kan udløse et massivt lønpres, som kan føre til økonomisk nedtur, lød advarslen fra flere økonomer i går i Berlingske Tidende.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) mente dog, at sidste års velfærdsforlig er effektfuld nok, til at undgå en overophedning af dansk økonomi.

Det er Bendt Bendtsen enig i, og han tilføjer, at det stigende renteniveau allerede har sat gang i en begyndende afmatning på boligmarkedet.

Kristian Thulesen Dahl mener, at selv om dansk økonomi i øjeblikket har kurs mod overophedning, så kan det ændre sig i løbet af få måneder.

»Derfor skal vi ikke komme med nogle indgreb for at bremse økonomien, men i stedet pukle for at ledigheden bliver endnu lavere,« siger han.

Ny lånetype på vej
På trods af eksperternes advarsler, er regeringen tværtimod på vej til at give landets boligejere endnu flere muligheder for at låne penge til boligkøb.

Det skal ske ved at banker og realkreditinstitutioner kan udstede boliglån, hvor lånegrænsen sættes ned til 70 procent af en skønnet handelspris i to år, og derefter 75 procent. Det er mindre end de 80 procent, som gælder for realkreditten i dag.

Til gengæld ophæves grænsen for, hvor lang tid et lån må løbe, og hvor længe man kan slippe for at betale afdrag på lånet.

Lovforslaget er en udløber af et sæt nye EU-regler om de såkaldt særligt dækkede obligationer (SDO), der skal bygges ind i den danske lovgivning i løbet af det kommende års tid. Forslaget er i øjeblikket til i høring hos interesseorganisationer.