Bendt Bendtsen: Nye boliglån er til forbrugernes fordel

Bendt Bendtsen kritiserer realkreditten for at gå mod den liberalisering og øget konkurrence, som de ellers har hyldet i årevis. De kæmper for at opretholde et truet monopol, mener ministeren.

Danskerne burde juble over de nye boliglån, som er på vej herhjemme. De øger konkurrencen, gør boliglån billigere og vil tilmed også sende en hel vifte af nye låneprodukter på markedet.

Det siger erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen (K), som regner med, at loven på dette område kan vedtages i et bredt forlig med både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet før Folketinget går på sommerferie.

Ministeren sender også en bredside mod realkreditten, der gennem de sidste dage har brokket sig højlydt over, at bankerne fremover får mulighed for at gå ind på de områder, realkredittens har haft for sig selv i mere end 200 år, og udbyde obligationer med pant i fast ejendom.

»Realkreditten har de senere år presset hårdt på for at få liberaliseret lovgivningen, så de kunne sælge både flexlån, afdragsfrie lån og mange andre nyskabelser. Derfor er det underligt, at de nu går mod yderligere liberalisering

Realkreditten føler måske, at deres monopol er truet, og frygter konkurrencen. Men de kan fortsat udbyde de lån, vi kender i dag,« siger Bendt Bendtsen.

Ministeren tilføjer, at regeringen med de nye låneregler gør forbrugerne en stor tjeneste.

»Der kommer flere valgmuligheder og mere konkurrence. Begge dele er godt for forbrugerne. Vi gør forbrugerne en stor tjeneste. Det er i øvrigt også sandsynligt, at der kommer konkurrence på realkredittens bidrag, og alle boliglån fremover bliver billigere,« siger Bendt Bendtsen.

Ministeren slår samtidig fast, at de nye særligt dækkede obligationer, der er døbt SDO'ere, vil komme til Danmark under alle omstændigheder. Hvis loven herhjemme ikke bliver vedtaget, vil de store danske banker, kunne sende lånene på markedet i Danmark fra deres udenlandske datterselskaber, fremhæver han.

»Så vi kan fastholde en masse job og aktivitet i Danmark, hvis vi vedtager denne lov. Samtidig hjælper vi de små pengeinstitutter, som lade i stikken, hvis denne lov ikke falder på plads. De vil nemlig ikke kunne tilbyde disse lån fra udlandet,« siger Bendt Bendtsen.