Ben Bernanke: Her er den største trussel mod verdensøkonomien

Ben Bernanke, den tidligere amerikanske centralbankchef, advarer mod opbygningen af gæld i udviklingslandene. Det er den største risiko lige nu, mener han.

Foto: KAREN BLEIER.
Læs mere
Fold sammen

Den store opbygning af gæld i udviklingslande er den største trussel mod verdensøkonomien lige nu, mener den tidligere amerikanske centralbankchef Ben Bernanke.

Han mener, at verden ikke har lært meget af Asien-krisen i 1990'erne, hvor lokale banker og andre finansielle institutioner lånte i dollar og udlånte videre i de enkelte landes lokale valuter.

»En ting, der undrer mig en smule er, at jeg troede, at vi lærte af 1990'erne, at det at låne i dollar og udlåne i en anden lokal valuta er en farlig ting,« sagde Bernanke i London i idag ifølge den britiske avis The Telegraph.

De såkaldte emerging markets-lande har nydt godt af et stort indskud af kapital, efter centralbankerne i mere udviklede økonomier - som i USA - har sænket renterne. Det har fået investorerne til at begyndte at lede efter bedre afkast andre steder.

For nylig advarede den internationale valutafond IMF om at strammere amerikanske monetær politik kunne udløse en bølge af vanskeligheder i udviklingsøkonomierne.

»Situation i emerging markets er sandsynligvis den største finansielle risiko lige,« siger Bernanke.

Han mener ikke, at det er fx den amerikanske centralbank opgave at holde rente leve for at undgå at skabe volatilitet.

»Fed (den amerikanske centralbank, red.) skal ikke ændre sin monetære politik. Der er behov for at mere direkte tilbage. Bankerne i udviklingslandene skal have at vide af deres lokale myndigheder, at de skal være meget forsigtige med misforholdet mellem valutaer. De skal beskytte sig selv mod pludselige bevægelser,« siger Bernanke.

Han sagde samtidig, at han så positivt på udviklingen i den amerikanske økonomi.

»Forbrugernes gæld  er på det laveste niveau i lang tid. Der er en risiko for en eller anden form for chok i emerging markets, men der er ikke noget i dynamikerne i økonomien, der antyder at vi er på vej mod recession,« sagde Bernanke.

Økonomer venter, at den amerikanske centralbank indtil videre vil holde renten uændret. En rundspørge blandt dem viser, at de i gennemsnit  forventer, at den næste renteforhøjelse kommer til marts næste år.

Ben Bernanke var chef for den amerikanske centralbank fra 2006 til 2014.