Bekymring over Kinas nye terrorlov

Ny kinesisk terrorlovgivning kan få betydning for udenlandske virksomheder i landet. Flere punkter er dog fjernet fra tidligere versioner af lovteksten efter skarp kritik fra erhvervsorganisationer og Det Hvide Hus.

Kina har måttet moderere sin kommende terrorlov, som ellers ville give myndighederne vidtgående beføjelser i forhold til at kigge internationale virksomheder dybt i kortene. Arkivfoto: David Grey/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Barack Obama talte med meget store bogstaver, da han tidligere på året kritiserede Kinas dengang kommende terrorlov.

»Vi har gjort det meget klart over for dem, at det her er noget, de bliver nødt til at ændre, hvis de vil lave forretning med USA,« forklarede den amerikanske præsident til nyhedsbureauet Reuters tilbage i marts.

Det sker ikke hver dag, at han på den måde blander sig i andre landes lovgivningsprocesser. Men det er heller ikke en hvilken som helst lov, der nu er blevet vedtaget i Kina.

Landets nye terrorlov har været kontroversiel fra begyndelsen og er blevet fulgt nøje af udenlandske stater, virksomheder og interesseorganisationer. For at holde et vågent øje med, om den lægger bånd på menneskerettighederne – og for at vurdere betydningen for udenlandske kommercielle interesser på det kinesiske marked.

Terrorbekæmpelse kan hurtigt blive ensbetydende med særregler og et dække for handelsbarrierer. Derfor blev den nye lov mål for omfattende international kritik, da de første udkast blev offentliggjort.

Her hed det blandt andet, at den ville pålægge IT-firmaer i Kina at overdrage krypteringsnøgler og adgangskoder, der beskytter data, samt installere såkaldte bagdøre i systemerne for at give de kinesiske myndigheder mulighed for at overvåge brugerne. Samtidig skulle alle virksomheder, både kinesiske og udenlandske, på det kinesiske marked placere deres servere i Kina og føre kontrol med terrorrelateret online indhold.

Det var tiltag af den karakter, der fik Barack Obama og mange andre til at sige fra, og bekymringerne fra det internationale samfund ser ud til at have haft en effekt. Flere af de mest kontroversielle punkter er blevet ændret. Tilbage er i stedet mere vage formuleringer om, at techvirksomheder skal stå til rådighed med »teknisk støtte« i forbindelse med terrorefterforskning. Det gælder også hjælp med adgang til krypteret data.

Den kinesiske regering har gentagne gange understreget, at den nye lov er nødvendig for at forhindre terror både hjemme og ude. Hidtil har Kina ikke haft en samlet terrorlovgivning. Lovteksten er inspireret af lignende reguleringer i Europa og USA, lyder det fra den kinesiske ledelse. At en sådan lov er nødvendig, begrunder regeringen med, at Kina er mål for terror udført af islamister. Truslen stammer hovedsageligt fra landets vestlige egne, hvor størstedelen af det muslimske mindretal, uighurerne, har hjemme.

Mange af uighurerne mener, at Kommunistpartiet og den kinesiske regering undertrykker deres kultur, religion og rettigheder.

Men set fra Beijing er der tale om terror, når utilfredsheden koger over og fører til voldelige sammenstød. Kina har længe kaldt det hyklerisk og udtryk for dobbeltmoral, at mange i Vesten ser konflikten mere som et etnisk og religiøst internt anliggende end egentlig terror.

Endnu hersker der stor usikkerhed om, hvordan den nye terrorlov vil blive anvendt. Det europæiske handelskammer i Beijing, der repræsenterer 1.800 virksomheder i Kina, understreger det positive i ændringerne, men ser stadig grund til bekymring. Loven vil fortsat give kinesiske myndigheder øget adgang til persondata og andre informationer.

Lige siden den amerikanske whistle­blower Edward Snowdens afsløringer af USAs overvågning og efterretningsmetoder i udlandet har Kina haft travlt med at styrke kontrollen med landets IT-infrastruktur. Det har gavnet Kinas egne IT-selskaber på bekostning af udenlandske. Samtidig er monopollovgivningen i flere tilfælde blevet anvendt mod internationale IT-virksom­heder.

Sidste år blev den amerikanske processor-producent Qualcomm tildelt en bøde på 6,5 mia. kr., fordi de kinesiske myndigheder mente, at virksomheden havde krævet for høje priser af sine kinesiske kunder. Bøden var den største af sin slags i Kina nogensinde.

Med terrorloven risikerer udenlandske firmaer på det kinesiske marked at løbe ind i flere regulative ubehageligheder.