Bejlere i kø til Codan

Codan er til salg, men kun til den rigtige pris. Flere har åbent erklæret, at de er interesserede, men deres problem er, at de ikke har penge nok.

Bejlere i kø til Codan - 1
Codan været udsat for en sand mediestorm lige siden Berlingske Tidende i forrige uge kunne afsløre, at Codans bestyrelse i sidste øjeblik satte bremsen i for et ellers planlagt salg af Codan Liv til Nordea. Foto: Maria Hedegaard Fold sammen
Læs mere
Rygterne svirrer - og der bliver skabt alliancer på kryds og tværs af landegrænserne.

Lige siden Berlingske Tidende i forrige uge kunne afsløre, at Codans bestyrelse i sidste øjeblik satte bremsen i for et ellers planlagt salg af Codan Liv til Nordea har Codan været udsat for en sand mediestorm.

Codan-aktien er steget omkring 15 pct. i kølvandet på spekulationerne om et opkøb. Årsagen til den heftige kursstigning er den åbenlyse kendsgerning, at mange bejlere forsøger at fri til Codan, men samtidig har de fleste bejlere det problem, at de ikke har mange penge at gøre sig interessante med.

Et gammelt og lidt kynisk ordsprog siger, at alt i denne verden er til salg - det er udelukkende et spørgsmål om prisen. Og da Codans britiske ejer, Royal & Sun Alliance, i den grad har haft finansielle lommesmerter de sidste par år, er det evident, at Codan har været til salg for den rigtige pris.

Den rigtige pris har imidlertid ikke været til stede i markedet, og derfor er Codans skæbne fortsat uvis.

At det usædvanlige skete, at Royal & Sun Alliances mislykkede forsøg på at afhænde Codan Liv blev blæst ud i medierne har kun sat fornyet gang i skakspillet om Codan.

Berlingske Tidende præsenterer her de vigtigste aktører i spillet. Hvad der taler for et salg/køb - og hvad der taler imod.

Royal & Sun Alliance (RSA):
For et salg:

RSA sidder med et ejerskab på 71 pct. af Codan naturligvis med selve nøglen til Codans fremtid. RSA har på grund af en ubehagelig cocktail bestående af tab på livforretningen i Storbritannien, tab på det amerikanske forsikringsmarked og tab i kølvandet på terrorangrebet på World Trade Center den 11. september 2001 haft et gigantisk hul i pengekassen.

Nok har RSA kunnet børsnotere et ligeledes problemfyldt australsk selskab og hente omkring ti mia. kr. i kapital på børsen i London, men alligevel er de finansielle markeder endnu ikke helt tilfredse med RSAs formåen.

Kursen på RSAs aktier faldt således med 12 pct. sidste år. Og RSAs nye topchef, Andy Haste, har siden sin tiltræden haft travlt med at sælge ud af aktiverne i koncernen.

Et salg af Codan kunne passe perfekt ind i denne strategi med at slanke koncernen, og desuden ville et salg lette presset på selskabets solvens-situation, som analytikere fortsat finder »meget snæver«.Imod et salg:

Nok har RSA haft store økonomiske problemer, men samtidig er det en kendsgerning, at det lykkedes for RSA at hente omkring ti mia. kr. ind i kapitaltilførsel sidste år. Det har lettet det værste tryk på Codans ejer.

Og samtidig er det en kendsgerning, at køberne til Codan ikke ligefrem har stået i kø for at betale den rigtige pris. Og hvorfor skulle RSA så sælge Codan, der tilmed er inde i en god økonomisk gænge.

TRYG FORSIKRING:
For et køb:

Tryg lægger ikke skjul på sin ambition om, at selskabet gerne vil være større. Tryg har en markedsandel på ca. 22 pct. af skadesforsikringsområdet i Danmark, mens Codan har en markedsandel på ca. 14 pct.

Analytikere peger på, at Konkurrencestyrelsen har godkendt fusionen mellem Danske Bank og BG Bank/Realkredit Danmark og Nykredit/Totalkredit - derfor burde en fusion mellem Tryg og Codan ikke blive et konkurrencemæssigt problem.

Samtidig lægger Tryg ikke skjul på, at selskabet har en nordisk strategi. Via ejerskabet af Vesta er Tryg pænt repræsenteret i Norge, og selv om Tryg ikke er nogen stor spiller i Finland, har selskabet et godt afsæt via samarbejdet med Nordea i Finland, der har ca. fire millioner privatkunder.

Derimod er Tryg ikke repræsenteret i Sverige, men her vil Codans ejerskab af Trygg-Hansa passe fint ind i strategien om det nordiske samarbejde.Imod et køb:

Tryg har ikke nogen velpolstret pengepung til at finansiere købet af Codan med.

Codan har en markedsværdi på Fondsbørsen på godt 11 mia. kr., men dertil kommer goodwill.

Naturligvis vil Codan Liv blive frasolgt, da Tryg »kun« er i skadesforsikring, og det er muligt, at enten Codans danske eller svenske aktiviteter vil blive solgt videre - men alligevel vil der være tale om en gigantisk økonomisk udfordring for Tryg.

Nok er det altid muligt at hente penge på børsen, men det er ikke nogen tilfældighed, at der ikke har været nogen børsnoteringer herhjemme overhovedet de sidste par år - og spørgsmålet er, hvorvidt Tryg har en tilstrækkelig god sag med et køb af Codan for at overbevise investorerne.

SAMPO:
For et køb:Finske Sampo har nu overtaget skadeforsikringsselskabet If, der er Nordens største. If har derimod »kun« en markedsandel på ca. fem pct. i Danmark, hvilket gør If til en mindre aktør på det hjemlige marked.

If erklærer åbent, at selskabet meget gerne vil være større på det danske marked. Derfor kunne et opkøb af Codan passe fint ind i strategien, mens Codan Liv og Trygg Hansa kunne sælges videre.Imod et køb:

Sampo har haft den helt store tegnebog fremme for at købe svenske Skandia og norske Storebrand ud af If.

Nok har Sampo fået ca. 2,4 milliarder svenske kr. for salg af aktier i Skandia, men disse penge blev mere end rigeligt brugt på købet af If.

For at købe Codan vil If sandsynligvis derfor være nødt til at udstede nye aktier - og akkurat som i tilfældet med Tryg vil det være tvivlsomt, hvorvidt børsmarkedet finder, at det vil være en god ide med en overtagelse af Codan.

NORDEA:
For et køb:Nordea var for en pris på omkring 2,5 mia. kr. kun et mulehår fra at købe Codan Liv. Nordea erklærer åbent, at storbanken gerne vil vokse på pensionsområdet. Samtidig har banken råd til investeringen.Imod et køb:

Nordea solgte for blot et par år siden Tryg tilbage efter et kortvarigt ejerskab. Og banken vil ikke igen ind i skadesforsikring.

Derfor er en fuldstændig overtagelse af Codan umulig. De afbrudte forhandlinger om en Codan Liv har medført frustration på begge sider af bordet. Derfor skal der gå nogen tid, før følelserne er faldet så meget til ro, før diskussionen om en overtagelse af Codan Liv igen kan genoptages.

TOPDANMARK:
For et køb:Topdanmark er ubetinget forsikringssektorens mest veldrevne selskab. Derfor kunne et køb af Codan få børsverdenens opbakning. Og Topdanmark og Codan ville tilsammen få en markedsandel på ca. 33 pct. i Danmark.

Topdanmark har en erklæret strategi om »kun« at drive forretning i Danmark - derfor kunne Trygg Hansa i Sverige sælges videre.Imod et køb:

Topdanmark har klaret sig aldeles fortræffeligt de sidste år - hvorfor skulle selskabet så begynde med en stor fusion, der kun kan blive rentabel via store rationaliseringer og dermed fyringsrunder.