Beherskede fald i Europa

Aktiemarkederne i Europa blev fredag præget af en skuffende amerikansk jobrapport, som trak markederne ned i et behersket negativt terræn efter en uændret åbning. Bloombergs European 500-indeks lukkede 0,4 pct. nede.

Frygten for, at den amerikanske økonomi alligevel ikke er oppe i et så højt gear som tidligere antaget kombineret med den svage dollar, ramte især de eksporterende europæiske selskaber i går. Der var således blandt andet fald til finske Nokia (- 2,8 pct.), og tyske Porsche (- 1,6 pct.).

Olieprisen fortsatte fredag den nedadgående trend fra den seneste tid. Det gav igen i går fald til olieproducenterne, som har levet højt på den høje oliepris. Blandt andet faldt norske Statoil (- 1,9 pct.), norske Hydro (- 1,3 pct.) og engelske BP (- 0,9 pct.).

Til gengæld var der godt nyt til chipproducenterne efter, at Intel har udmeldt forventninger om fremgang i chipmarkedet. Det betød stigninger til tyske Infineon (+ 2,0 pct.), franske STMicroelectronics (+ 0,9 pct.) og hollandske ASML (+ 2,6 pct.).