Begynd med jobs til de velintegrerede

De velintegrerede indvandrere har også svært ved at få arbejde, påpeger Venstre-byrådsmedlem i Århus Bünyamin Simsek i forbindelse med forslagene til integration af indvandrere på arbejdsmarkedet.

At tale flydende dansk og være godt uddannet er ikke nogen garanti for at få et arbejde, hvis man hedder Muhammed eller Ali. Simsek er af tyrkisk oprindelse, uddannet bygningskonstruktør, men med arbejde som kabinechef i fly.

"Mange af min slags har ikke været så heldige som mig," siger bygningskonstruktøren, selv om han ikke har fået arbejde inden for sin uddannelse.

"Der er en masse unge, som taler flydende dansk og har uddannelse, men som ikke kan få arbejde inden for deres fag," påpeger han. - Lad os tale om dem først og fjerne barrierer, fordomme og myter hos den enkelte danske borger og arbejdsgiver.

"Selv folk med kvalifikationer har ikke mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet," siger han og foreslår, at man hellere koncentrerer sig om dem i stedet for at tale om den tunge gruppe. Så længe de velintegrerede er arbejdsløse, kan de andre se, at det ikke nytter noget at kvalificere sig. Men hvis de velintegrerede kommer i arbejde, så skal de andre nok følge efter, mener Venstres byrådsmedlem i Århus.

"Der skal en holdningsændring til hos nogle arbejdsgivere," siger Simsek. "Fagbevægelsen gør meget, men den kan også selv ansætte flere og lave oplysningskampagner på arbejdspladserne for at fjerne fordomme.

Lad os tale om dem, der har fortjent den løn, som fagbevægelsen har forhandlet sig frem til," siger Simsek, som var formand for Integrationsrådet i Århus, indtil han kom i byrådet.

Ritzau