Begge sider ser mørkt på EUs solaftale

Både producenter og købere af solpaneler er utilfredse med den aftale, som EU har indgået med Kina for at afværge en truende handelskrig.

EU dropper de næste to år delvist told på kinesiske solpaneler og giver kineserne lov til at eksportere solpaneler for op til syv gigawatt pr. år, hvilket svarer til en markedsandel på mellem 60 og 70 procent. Arkivfoto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Handelskrigen er afblæst, men striden om billige kinesiske solpaneler flytter fra toldkamrene og ind i retssalene.

Den europæiske brancheforening for solpanelproducenter er nemlig aldeles utilfreds med weekendens kompromis mellem EU og Kina og vil indbringe aftalen for EF-domstolen i Luxembourg.

Karel De Gucht, EUs handelskommissær, kaldte i går aftalen for »en venskabelig løsning« – en aftale, der indebærer, at EU de næste to år delvist dropper den straftold på kinesiske solpaneler, som ellers var indført. De kinesiske producenter får lov at eksportere solpaneler for op til syv gigawatt pr. år uden told, forudsat at de højst bliver solgt for 56 eurocent pr. watt. Det samlede europæiske marked for solpaneler ventes at blive på 10-12 gigawatt i år, så kineserne bliver altså indrømmet en markedsandel på mellem 60 og 70 procent.

Det er imidlertid ikke meget under den nuværende 80 procents markedsandel, som de kinesiske producenter har i EU, og den pris, kineserne får lov at sælge til, er ikke højere end den nuværende markedspris. Derfor er de europæiske producenter aldeles utilfredse.

Alle er imod

»Denne aftale mellem EU-Kommissionen og Kina er i strid med europæisk lov på enhver måde. Aftalen truer selve eksistensen for den europæiske solbranche, som allerede har mistet 15.000 job på grund af kinesisk dumping og illegale kinesiske statssubsidier, og nu risikerer branchen at miste de resterende producenter i Europa,« siger Milan Nitzschke, direktør for brancheorganisationen EU ProSun, i en pressemeddelelse.

I den anden ende af striden finder man organisationen AFASE, Alliance for Affordable Solar Energy, som repræsenterer solenergibranchen generelt og ikke kun producenterne af solpaneler. Men heller ikke her er man glad for aftalen.

AFASE har ellers kæmpet indædt mod den straftold, EU var i gang med at pålægge kineserne, men weekendens aftale er ikke god nok, mener AFASE. I en pressemeddelelse tager organisationen afstand fra enhver form for prisstigninger og minder om de mange konkurser, der allerede har været i branchen.

Hævder EU bryder loven

Karel De Gucht forsvarede i går sin aftale.

»Jeg mener, at denne løsning vil fjerne skaden for den europæiske industri. Den svarer til at pålægge midlertidig told på alle kinesiske eksportører. Virkningen vil være, at den europæiske industri får plads til at genvinde sin tidligere markedsandel,« sagde han om den europæisk-kinesiske aftale, som de kinesiske producenter frivilligt tilslutter sig.

Men det mener EU ProSun altså ikke. Producentorganisationens synspunkt er, at kineserne sælger solpanelerne i Europa til under kostpris, og den peger på, at EU-lovgivningen kun tillader, at man ophæver en anti-dumping-told, hvis mindsteprisen er høj nok til, at skaden på europæiske producenter fjernes. Og det er der jo ikke tale om, når mindsteprisen ikke hæves.

Det er en klar overtrædelse af EUs handelslovgivning, mener EU ProSun.

Anonyme EU-embedsmænd erkender ifølge Financial Times, at aftalen »ikke er ideel«, men at den dog sikrer en produktion på tre til fem gigawatt til de europæiske producenter.

»Alle fokuserer på mindsteprisen, men for den europæiske industri er mængden mere afgørende,« forklarer en af de anonyme embedsmænd til avisen.

Siemens-chef fyret

Aftalen får også betydning på andre områder, for Kina meddelte i går, at man indstiller »undersøgelserne« mod EU for dumping af europæisk vin og europæisk fremstillet polysilicium – undersøgelser som var forspillet til indførelse af en kinesisk gengældelses-told. Polysilicium bruges som råmateriale til fremstilling af halvledere og af fotovoltaiske solpaneler.

Ligesom i vindmøllebranchen er de kinesiske producenter dukket op ud af intet og har på få år sat sig på en stor del af markedet med lavprisprodukter. Blandt kinesernes ofre er indirekte Siemens’ koncernchef, Peter Löscher, som i går fik silkesnoren. Hans bratte afgang skyldes store tab i Siemens, ikke mindst tab på koncernens produktion af solpaneler.

Siemens opgav i sidste måned at sælge sin solcelle-division og valgte i stedet at lukke den efter samlede tab på mindst 784 millioner euro; tab, der skyldes, at kinesiske producenter har skabt kraftige prisfald på markedet for solenergi de seneste to år. Der er ganske vist tale om to forskellige teknologier – Siemens benytter termisk energi, altså opvarmning ved hjælp af sollys, mens kineserne bruger fotovoltaik til at fremstille strøm direkte fra sollyset. Men en lav pris på fotovoltaiske paneler presser også priserne på termiske solfangere.