Bedre tider på vej i eurolandene

Der er svag fremgang i de 17 eurolande, som har stor betydning for Danmark. I hvert fald hvis man skal tro en række nye økonomiske nøgletal.

Foto: ERIC GAILLARD.
Læs mere
Fold sammen

Det er ikke kun herhjemme, at forbrugerne begynder at se lidt lysere på fremtiden. Det samme sker i de 17 eurolande, som aftager op mod 40 procent af den store danske eksport.

Det er tilmed nu tre måneder i træk, at forbrugernes tillid til fremtiden stiger, og det kan være et tegn på, at eurolandene er på vej ud af den historisk lange økonomiske nedgang, som nu har stået på seks kvartaler i træk.

Forbrugernes tillid til fremtiden steg i juli til 92,5 fra 91,3 måneden før og er dermed på det højeste niveau i 15 måneder siden april sidste år.

Også industriproduktionen i eurolandene steg i juli før første gang i to år, og det får nu stadigt flere økonomer til at forudse, at den økonomiske vækst er på vej op i fart, sådan at perioden med faldende aktivitet snart er slut.

Især i Tyskland

Det er især i Tyskland, at det begynder at gå bedre. Her er det såkaldte Ifo-indeks, der måler erhvervslivets tillid til fremtiden, steget tre måneder i træk. Men recessionen er også aftagende i Spanien, som er euroområdets fjerde største økonomi efter Tyskland, Frankrig og Italien. Det øger sandsynligheden for, at den spanske regering kan få succes med at skabe den lovede vækst og fremgang i andet halvår.

Det spanske BNP faldt fra første til andet kvartal med 0,1 procent. Dermed har Spanien nu haft en faldende økonomisk aktivitet otte kvartaler i træk. Men der er der tale om det mindste fald, siden recessionen begyndte i 2011.

Stadig høj arbejdsløshed

Arbejdsløsheden i eurolandene er fortsat historisk høj og oppe på 12,2 procent i juni og vil sandsynligvis fortsætte med at stige. Væksten skal i hvert fald helst op omkring mindst én til to procent, før beskæftigelsen normalt begynder at stige, men en vækst af den størrelse er der ikke udsigt til før tidligst til næste år og kun i bedste fald.

Med til at skubbe gang i væksten er de lave renter. Topchefen for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, tog tidligere på måneden et skridt, som han kaldte »uden fortilfælde«, ved at udtale, at renten vil blive holdt lav meget længe og lige så længe, at økonomien er svag, lånelysten lille og inflationen holder sig i ro.

Mario Draghi sagde også, at det private forbrug og erhvervslivets investeringer senere i år og i 2014 vil begynde at vokse som følge af den meget lempelige pengepolitik. De reale indkomster vil også stige, fordi inflationen for tiden er meget lav, hvilket vil være med til at stimulere det private forbrug, fremhævede han.