Bedre støtte til de flittige

En kontant belønning til de hurtige kan løse universiteternes problemer med frafald og studerende, som overskrider studieplanen med flere år, mener OECD.

Læs mere
Fold sammen
Selv om Danmark er et af de lande i verden med den mest generøse uddannelsesstøtte, er de danske universiteter præget af et stort frafald, og de danske studerende er gennemsnitligt længere tid om at gennemføre deres studier, påpger en ny rapport fra OECD.

Rapporten anbefaler direkte, at man indretter SU-systemet, så man belønner de studerende, som gør sig færdige til tiden, mens de studerende, som overskrider studieplanerne, skal have lavere uddannelsesstøtte.

Forskningschef Charlotte Rønhof fra DI er positiv: »Vi har ikke en færdig model i tasken, men vi er enige i behovet for at ændre på SU-systemet. Vismændene har også været ude med en række forslag, som vi lyder ganske fornuftige,« siger hun.

Formanden for universiteternes rektorkollegium, rektor Linda Nielsen fra Københavns Universitet, mener derimod, at OECD-rapporten delvist skyder ved siden af.

»Jeg er enig i, at frafald og gennemførelsestider er et stort problem, men jeg tror ikke rigtigt på, at en ændring af SU-systemet vil ændre ret meget. Eksempelvis jobsituationen for de færdiguddannede har langt større betydning,« siger hun.