Bedre kontrol med svinefarme trækker ud

Der vil gå mindst et år, før det bliver nemmere for myndighederne at kontrollere, om svineproducenter har flere grise i staldene, end de har tilladelse til. Først i 2005 venter Fødevaredirektoratet at være helt klar med et nyt indberetningssystem, der bl.a. skal gøre det nemmere for kommuner og andre at tjekke, om svineproducenterne snyder med tallene.

Da flere svineproducenter på Fyn før jul blev meldt til politiet for overproduktion, lagde fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) op til, at indberetningssystemet skulle hjælpe kommunerne med at kontrollere svineproducenterne. Derfor vækker den lange tidshorisont for indberetningssystemet utilfredshed hos både formand for folketingets fødevareudvalg, Christian H. Hansen (DF) og Danmarks Naturfredningsforening (DN).

- Ministeren må sikre, at indberetningssystemet eller andre kontrolmuligheder er klar noget hurtigere, for der er forholdsvis mange eksempler på, at der er flere svin i staldene, end landmændene har lov til at have. Flere svin end de tilladte kan give problemer med større forurening af naturområder, vandmiljø og drikkevand, siger DNs formand Poul Henrik Harritz.

/ritzau/