BBC skal på skrump

Lidt over ti procent af BBCs samlede medarbejderstab skal væk i løbet af de kommende tre år for at gøre organisationen parat til licensforhandlinger.

LONDON: Slut med ineffektivitet, genudsendelser og en endeløs strøm af programmer om folk, der skal have ryddet op deres have, garderobe eller liv. Overflødigt personale skal skæres væk, hvorefter de sparede penge fra lønningerne i stedet skal bruges på at lave bedre nyheder, dokumentarudsendelser og TV-dramatik.

Det er kernen i BBCs generaldirektør Mark Thompsons radikale spareplan for en af verdens største medieorganisationer.

Der skal gøres et mærkbart indhug i medarbejderstaben, der i dag er på 27.000 ansatte. Frem til 2007 skal organisationen vinke farvel til små 3.000 medarbejdere og dermed spare omkring 320 millioner pund om året. Det svarer til omkring 15 procent nedskæringer over en bred kam, men besparelserne skal først og fremmest ske ved at skille sig af med administrativt personale.

Pengene skal, ifølge Mark Thompson, bruges til at skabe nye programmer og komme de mange genudsendelser, der efter mange britiske seeres mening, plager stationen, til livs.

Skal købe 50 pct.
Reformen kommer efter en grundigere undersøgelse af BBC i forbindelse med organisationens kommende forhandlinger med den britiske regering om licensaftalen for organisationen, der skal fornyes i 2007. Aftalen har været under pres fra andre britiske TV-stationer som eksempelvis Channel Four, der mener BBC i realiteten har monopollignende vilkår, fordi organisationen er garanteret en heftig indkomst fra licensen, der er på omkring 1.000 kroner om året per husstand og ikke skal kæmpe for at skrabe penge sammen fra reklamer.

BBC har i dag en forpligtelse til at købe omkring en fjerdedel af sine programmer fra uafhængige producenter, men ifølge den nye plan Mark Thompson offentliggjorde i går, skal den andel sættes op til omkring halvdelen af de programmer, der bliver udsendt af BBC.

For Mark Thompson er det et led i hans strategi, at skære inden regeringen tvinger ham til det under de kommende forhandlinger, men den taktik har mødt kritik fra fagforeningerne, der mener det principielt er forkert, at skære så hårdt allerede inden forhandlingerne er gået i gang, fordi der ikke vil være plads til at gøre flere indrømmelser på et i forvejen afmagret budget.

Meddelelsen om de planlagte nedskæringer blev mødt med skepsis blandt medarbejdere i går og ifølge fagforeningen for BBC-ansatte Bectu, kan der blive tale om strejker, hvis ikke de mange nedskæringer findes ved hjælp af naturlig afgang og frivillige aftrædelsesordninger.BBCs fremtid og licensaftalen

http://www.bbc.co.uk/info/policies/charter_review.shtml

Det britiske kulturministerium

http://www.culture.gov.uk

BBCs egen dækning

http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/tv_and_radio/4073571.stm