Bayer, Monsanto og bagersønnen der vil erobre verdens landbrug

Foto: STRINGER. Werner Baumann (Foto: STRINGER/Scanpix 2016)
Læs mere
Fold sammen

Ved første indtryk ligner Werner Baumann måske ikke en mand med ambitioner om at dominere klodens produktion af fødevarer. Men den besindige tysker med det sirlige slips, de runde briller og det tætklippede hår har med forbløffende hast sendt den tyske kemi- og medicinalkoncern Bayer på kurs til at blive verdens største agrokemiske bedrift.

Det skal ske med det største udenlandske opkøb, der nogensinde er set i tysk erhvervshistorie. Gevaldige 66 mia. dollar er købesummen på.

Bagersønnen fra Krefeld var dårligt landet i CEO-jobbet 1. maj i år, før han var klar til at slå det helt store brød op: At overtage amerikanske Monsanto, der er mest kendt for at producere genmodificeret såsæd.

Sammen kan de to dominere det globale marked for både såsæd, læge- og sprøjtemidler og andre kemikalier, der bruges i verdens landbrug.

Det har krævet flere måneders forhandllinger, som til tider lignede et højspændt pokerspil, hvor Werner Baumann fire gange hævede sit bud, før Monsanto overgav sig.

Selv om han selv holder af racercykler og hurtige vintagebiler, er han også klar over, at Bayer kun er halvvejs i et løb, der skal vindes på distancen.

Afventer godkendelse

Nu venter hårde forhandlinger for at få godkendt opkøbet hos alverdens myndigheder, specielt i USA og Europa.

Og i egen fold skal skeptiske aktionærer overbevises om, at Monsanto ikke er for stor en mundfuld, og at den kontroversielle brug af genmodificering ikke vil sætte pletter på Bayers image.

»Det bliver ingen sprint, men sikkert en maraton,« sagde Werner Baumann til tyske Handelsblatt, da købsaftalen var i hus.

Udefra set havde de færreste nok ventet så markant et ryk fra den snart 54-årige Baumann, da han overtog topposten. Især ikke efter at han fra begyndelsen udtalte, at han ville gå efter »evolution, ikke revolution«.

Han har været hos Bayer i næsten 30 år, senes­t som finansdirektør og strategichef. Men hans karriere har været stejlt opadgående, og han blev set som kronprins, længe før han blev topchef – blandt andet takket være et tæt forhold til Werner Wenning, Bayers formand og forhenværende topchef, der tidligt blev hans mentor.

Cyklen sættes til salg

Det var tilsyneladende med Wennings opbakning, at Werner Baumann allerede sidste år begyndte at fremsætte bud på Monsanto. Angiveligt var hans forgænger på chefposten, hollænderen Marijn Dekkers, stærkt imod buddet, der altså blev sat i værk, så snart Dekkers havde meldt sin afgang.

Werner Baumann spilder altså ikke tiden. Og den dyre cykel, han har i garagen, regner han åbenbart ikke med at få tid til at race på foreløbig.

Med sin karakteristiske tørre humor konstaterede han ved sin tiltræden, at »jeg kan lige så godt sætte den på eBay«.