Bavarian Nordic kaster sig ind i kapløb om coronavaccine - indgår eksklusiv aftale med danske vaccineforskere

Den danske vaccineproducent, Bavarian Nordic kaster sig nu ind i kampen om at finde en vaccine mod covid-19. Selskabet har indgået en eksklusiv, foreløbig licensaftale med danske AdpaptVac, der de seneste måneder har arbejdet på at lave en coronavaccine i Mærsktårnet på Nørrebro.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske vaccineproducent Bavarian Nordic har indtil nu holdt sig ude af kapløbet om at finde en vaccine mod coronavirussen, men det ændrer sig nu.

Selskabet har netop indgået foreløbig licensaftale med danske AdpaptVac, der de seneste måneder har arbejdet på at lave en coronavaccine i Mærsktårnet på Nørrebro.

Det oplyser selskabet i en fondsbørsmeddelelse onsdag morgen.

Licensaftalen, der er eksklusiv og ventes indgået endeligt inden for de næste to måneder, vedhører AdaptVacs såkaldt VLP-baserede vaccinekandidat mod SARS-CoV-2.

Af fondsbørsmeddelelsen fremgår det, at Bavarian Nordic ved indgåelsen af en endelig licensaftale vil yde en forudbetaling til AdaptVac. Aftalen rummer desuden fremtidige udviklings- og salgsmilepæle samt royalty-betalinger. Aftalen påvirker ikke Bavarian Nordics finansielle forventninger til 2020.

AdaptVac er et joint venture mellem det danske biotekselskabet ExpreS2ion Biotechnologies og NexGen Vaccinenes, der er et spin-out fra Københavns Universitet. Selskabets medarbejdere har de seneste måneder arbejdet på højtryk og under stor mediebevågenhed på at udvikle vaccinen. Det foregår i Mærsktårnet på Nørrebro. Tårnet hører under Panum Instituttet på Københavns Universitet.

Kan blive en vindende vaccine i kampen mod corona

Bavarian Nordic har i forvejen udviklet vacciner mod blandt andet kopper og mod ebola. Sidstnævnte vaccine er udviklet sammen med amerikanske Janssen og bruges i dag i Afrika mod den frygtede sygdom.

Indtil nu har Bavarian Nordic holdt sig officielt ude af kapløbet om en vaccine mod coronavirus.

»Vi har haft interesse for capsid VLP-teknologien (den teknologi AdaptVac bruger, red.) i nogen tid og er glade for at støtte og hjælpe med at fremskynde udviklingen af denne meget lovende vaccinekandidat mod SARS-CoV-2. Denne teknologi vil kunne fremkalde en stærk beskyttende immunrespons, selv i COVID-19 højrisikogrupper, og sammen med dens høje skalerbarhed i produktionen, kan det blive en vindende kombination i kampen mod denne pandemi,« udtaler Bavarian Nordics adm. direktør, Paul Chaplin.

»Vi er glade for at arbejde sammen med de danske biotekvirksomheder AdaptVac og ExpreS2ion samt med Københavns Universitet og andre medlemmer af Prevent-nCoV-konsortiet (et internationalt samarbejde om at finde en vaccine mod covid-19, red.) i den hastige udvikling af denne differentierede vaccine frem mod kliniske forsøg og efterfølgende at lede de videre udviklingsaktiviteter,« fortsætter Paul Chaplin.

Glæde over samarbejdet

Adm. direktør i AdaptVac, Wian den Jongh, er også glad for samarbejdet, både på virksomhedens om på det internationale samarbejdes vegne.

»Vi er glade for at få Bavarian Nordic med i udviklingen af vores SARS-CoV-2 vaccine. Bavarian Nordic komplementerer vores prækliniske og tidlig-fase kliniske kompetencer med deres omfattende senfase-kompetencer samt markedskendskab. Dette partnerskab validerer yderligere vores capsid VLP-platform som en gennembrudsteknologi til bekæmpelse af smitsomme og kroniske sygdomme,« lyder det fra Wian de Jong, der også mener, at »Bavarian Nordics støtte sikrer, at vaccinen vil kunne nå hurtigere ud til sårbare befolkningsgrupper.«

AdaptVac er medlem af det internationale PREVENT-nCoV-konsortium, der omfatter flere europæiske universiteter, og som tidligere i år modtog en bevilling fra EU's rammeprogram for forskning og innovation, Horisont 2020, med henblik på at bringe udviklingen af AdaptVac's vaccinekandidat mod COVID-19 videre ind i kliniske forsøg.

Medlemmerne af konsortiet har erfaring med at arbejde med lignende coronavirusser, som MERS og SARS samt malariavacciner gennem brug af AdaptVacs capsid VLP-teknologi og ExpreS2ions ExpreS2-teknologi.