Barrierer i vejen for økologisk byggeri

Under én procent af alle boliger i Danmark opføres som økologisk byggeri. Men det er der ingen saglige grunde til, mener Pernille Hedehus, Niras, der netop har afsluttet et forskningsprojekt for Erhvervs- og Boligstyrelsen.

Der kan sagtens bygges økologisk, så det er både smukt og funktionelt. Et godt eksempel er Den Økologiske Daginstitution Stenurten på Nørrebro. Pernille Hedehus, Niras, vil gerne være med til at fremme den slags byggeri. Foto: Claus Bech Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er alt for dyrt at bygge økologisk. Husene bliver grimme og underlige at se på. Folk har alligevel ikke lyst til at leve alternativt og miljørigtigt i dagligdagen.

Sådan lyder blot nogle af de argumenter, som kemi- og civilingeniør Pernille Hedehus fra Niras Rådgivende Ingeniører og Planlæggere A/S har lyttet til, mens hun har arbejdet som projektleder på et forskningsprojekt om økologisk byggeri for Erhvervs- og Boligstyrelsen.

Problemet er, at ingen af argumenterne er rigtige.

De er alle udtryk for de mentale barrierer blandt bygherrer og producenter, der står i vejen for udbredelsen af økologiske eller miljørigtige byggemetoder i Danmark.

»Det passer ikke, at det er dyrt at bygge økologisk. Hvis man anvender trimmet byggeri og projekterer rigtigt fra starten, behøver det ikke være dyrere end traditionelt byggeri. Selv om anlægsudgifterne måske bliver lidt højere, så vil det hurtigt tjene sig ind i form af store besparelser på driften,« siger Pernille Hedehus.

»Desuden kan et økologisk bygget hus sagtens have samme komfort og udseende som et traditionelt hus. Men vi mangler nogle økologisk »prøvehuse« at vise frem. Det er bare et af de forslag til fremme af økologisk byggeri, som vi fremlægger i den nye rapport,« siger Niras-ingeniøren.

Forskningsprojektet er gennemført af Niras i samarbejde med DTU Byg, By og Byg samt Landsforeningen for økologisk byggeri. Projektet blev igangsat under den forrige regering under den såkaldte accelerationspulje - for at belyse, hvorfor der ikke bygges mere miljøvenligt.

Pernille Hedehus har som ekspert i miljørigtig projektering gennemført en række interviews med udvalgte bygherrer og producenter af byggevarer - samt afholdt en workshop med henblik på at styrke indsatsen for at fremme miljørigtigt boligbyggeri.

Ikke et enten eller
Forskningsprojektet har afdækket en række barrierer, som handler om så forskellige ting som vilje, strukturen i byggeprocessen, viden, økonomi og lovgivning.

»Projektet viser, at der er mange barrierer i forhold til at bygge miljøvenligt, men der er tilsyneladende også mange muligheder - i hvert fald er de meget miljøorienterede i stand til at finde løsningerne,« fastslår Pernille Hedehus.

»Jeg er selv tilhænger af økologisk byggeri, men jeg er ikke fanatiker. Det handler ikke om, at vi skal tvinge alle til at bygge økologisk. Men hvis bare alle boliger blev opført 10-15 procent mere miljørigtigt, var vi kommet langt.«

Pernille Hedehus sammenligner med forbrugeren, der køber økologiske fødevarer. Her kan man godt købe økologiske og traditionelle fødevarer side om side. Det er bedre at købe nogle af varerne økologisk end slet ingen. Hvis det samme kunne gennemføres inden for byggeriet, ville det betyde enorme forbedringer for miljøet.

Men der er også barrierer, som skyldes byggeriets struktur:

»I den traditionelle byggeproces inddrager man en række relevante kompetencer alt for sent i planlægningsfasen. Eksempelvis er brugerne og driftsfolkene ikke i tilstrækkeligt omfang tilstede i projekteringen. Det øger fokus på anlægsfasen frem for driften. Driftsfolkene, og brugernes ønsker og erfaringer inddrages ikke i tilstrækkelig grad i byggeriets udformning.«

Manglende viden
Pernille Hedehus henviser til, at man i højere grad bør fokusere på hele boligens livscyklus i stedet for bevidstløst at kigge på anlægsudgifterne alene. Det kan nemlig godt betale sig - også økonomisk - at bygge mere miljørigtigt.

»Visse miljøtiltag kræver en ekstra anlægsomkostning, men tjener sig hurtigt hjem på driftsbesparelser. I nogle tilfælde ser det ud til, at der eksisterer en myte om, at miljø bare koster penge. På trods af at der er en del eksempler på, at miljøtilpassede materialer faktisk er billigere end traditionelle byggematerialer,« siger Pernille Hedehus.

Forsikringsselskaber og kreditforeninger kan også være usikre i forhold til de miljøvenlige løsninger, som de ikke har så meget erfaring med.

»Derfor stilles det miljøvenlige byggeri i visse tilfælde ringere end det traditionelle byggeri. Der er eksempler på byggerier, der ikke kan forsikres for fuld sum, og byggerier, der kun kan belånes meget begrænset. Men lovgivning kan også virke fremmende. Grønne afgifter sætter fokus på forbrug,« pointerer ingeniøren.

Ifølge rapporten oplever mange bygherrer, at rådgivere og entreprenører ikke ved nok om miljøvenlige løsninger. Der er mangel på viden om virkemidler.

»Men det er primært bygherrerne, der kan drive processen videre. De kan jo selv bestemme, hvad de vil have for deres penge. De får, hvad de beder om. Og det er en vigtig opgave, at vi begynder at bygge, så det ikke skader miljøet så meget som nu,« siger Pernille Hedehus.