Baronens svære valg

Det er ikke hverdag for baron og advokat Henrik Mogens Wedell-Wedellsborg at skulle sende et stykke dansk industrihistorie til tælling med en betalingsstandsning. Men som formand for Det Danske Stålvalseværk tror han fortsat på, at der kan findes en løsning. Nu har han sammen med direktionen tre måneder til at finde en køber.

FREDERIKSVÆRK

Da Henrik Mogens Weddel-Weddelsborg sidste år sagde ja til at blive bestyrelsesformand for Det Danske Stålvalseværk i Frederiksværk, var det vel vidende, at han ville komme til at danse quickstep i et minefelt af problemer.

Baronen og advokaten har siden oplevet, at værket hver dag har tabt kæmpebeløb på driften, og at en handel, som kunne have været en redning, gik i vasken. Nu er 1.080 arbejdspladser og op mod 400 øvrige job i Frederiksværk prisgivet, hvis det ikke lykkes at finde en ny køber inden tre måneder. I går traf bestyrelsen med Weddel-Weddelsborg ved bordenden beslutning om at gå i betalingsstandsning. Inden da var det lykkedes at hente kapital i Den Danske Bank, som kan sikre, at værket kan køre, mens salgsarbejdet går ind i sidste, afgørende fase.

Hvordan er det gået så galt?

»Der er mange ting, der spiller ind. Markedet for stålplader er faldende, der er overkapacitet i den europæiske stålindustri, miljøinvesteringer og afgifter tynger os. En række faktorer, som vi ikke har haft indflydelse på, har bragt os i en alvorlig situation.«

Hvordan har du det med det?

»Jeg er meget ked af det, men jeg understreger samtidig, at der er visse muligheder. Slaget er ikke tabt«.

Hvad vidste du om værkets situation, da du sagde ja til formandsposten?

»Jeg var klar over, at værket var i vanskeligheder, og at det ikke ville blive nemt.«

Hvorfor sagde du så ja?

»Jeg blev opfordret til det. For mig er der tale om en opgave, der er så vigtig og spændende, at det ville ligge mig fjernt at sige nej«.

Hvad får dig til at tro på, at det kan lykkes for direktør Niels Uhrbrand og dig at finde en køber?

»Der er værdier i Det Danske Stålvalseværk, som bør være attraktive for en køber. Værket kan indgå som en del af flere forskellige europæiske koncerner. Der er interesse fra flere sider, og det er logisk, for vi repræsenterer noget, som de kan bruge.«

Værket lukker hver sommer, hvor maskinerne efterses og repareres. Starter produktionen efter sommerferien?

»De tre måneder, som vi nu har fået til at finde en afklaring, er nok til, at vi kan identificere, om der findes en løsning. Der har allerede været flere seriøse henvendelser, men lige nu står vi på bar bund. Der er altid en risiko for, at konklussionen er, at der ikke er en løsning. Men jeg håber det bedste«.