Barclays får milliardbøde for valutafusk

Den britiske storbank Barclays har fået en bøde på 150 mio. dollar, godt 1050 mio. kr. for at have brugt sin valutahandelsplatform til at handle imod egne kunder.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND

Udover bøden har Barclays fået ordre på at afskedige bankens globale chef for handel med renter, valuta og råvarer, Tim Cartledge, der forlod banken i maj.

Det skriver Financial Times.

Barclays brugte et algoritmesystem til at forsinke kundernes handler i hundreder millisekunder. Systemet, der går under navnet "last look"-systemet, er standardudstyr hos mange prisstillere. Systemet forhindrer, at sofistikerede handlere kan udnytte de små forsinkelser i handelssystemerne til at placere gunstige handler.

I Barclays tilfælde var der dog pillet ved systemet, således at systemet ikke alene forsinkede handlerne, men også afviste handler, der ikke gik bankens vej. Hvis handlen til gengæld var profitabel for Barclays, gik handlerne igennem.

Bankens ansatte blev endvidere instrueret i at lyve om årsagerne til, at handlerne blev afvist.

- Giv weekendens it-opdatering skylden og sig, det bliver fikset, står der i en intern besked til en trader, der spurgte om, hvordan han skulle forholde sig til spørgsmål om afviste handler fra kunder og bankens egen salgsafdeling, skriver New York Times.

Bøden er blot den seneste i en stribe sanktioner, som Barclays har betalt for valuta-relateret fusk. I maj betalte banken således 2,4 mia. dollar, mere end 16 mia. kr., i et forlig med flere myndigheder omkring svindel med valutamarkederne, skriver Financial Times.