Bankerne smækker kassen i

Pengeinstitutterne er blevet mere tilbageholdene med at låne penge ud til restauranter og cafeer. De mange konkurser og den generelt dårlige økonomi har fanget branchen i en ond cirkel.

Den meget dårlige økonomi i restaurationsbranchen har gjort bankerne langt mindre villige til at låne penge ud til folk i branchen. De mange konkurser og hyppige ejerskifter giver en høj risiko for bankerne, der ofte afviser at låne penge ud, eller kræver højere renter.

»Sammenlignet med andre brancher mister vi penge på en langt større del af vores kunder i restaurationsbranchen. Derfor er vi også meget mere påpasselige med at låne penge ud,« siger Bo Sonne Ravn, direktør i Danske Bank.

Det afhænger meget af personen, og vi vurderer fra sag til sag. Men vi ser generelt på branchen med større skepsis, fordi al erfaring viser, at mange ikke kan betale deres lån tilbage, siger han.

Den store tilbageholdenhed fra bankernes side har fanget i branchen i en ond cirkel, mener Carsten Kruuse, informationschef i Danmarks Restauranter og Cafeer. Den høje risiko for bankerne gør, at de kun vil låne ud på dårligere betingelser. Det gør, at mange ikke har råd til at lave de nødvendige moderniseringer af deres restauranter eller cafeer.

Røde lamper
I landets næststørste bank Nordea bekræfter vicedirektør Poul Drusebjerg, at der ofte lyser en rød lampe, når folk fra restaurationsbranchen vil låne penge.

»Vi vurderer altid den enkelte sag. Er risikoen for høj, siger vi helt nej til at låne, hvilket ofte sker. Ellers vil vi typisk låne ud til en højere rente end normalt for at dække den øgede risiko,« siger Poul Drusebjerg.