Banker: Ingen indgreb fra ECB et stykke tid endnu

Inflationen i Eurozonen vil snart tage til igen efter et dyk i september til minus 0,1 pct. på årsbasis. Det vurderer såvel Danske Bank som Nordea, der af samme grund heller ikke regner med nye indgreb fra Den Europæiske Centralbank, ECB, på den korte bane.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det næste møde i ECB den 22. oktober handler sandsynligvis om at overvåge snarere end at handle«, skriver chefanalytiker i Nordea Holger Sandte i et notat.

Han forudser, at inflationen også i oktober kan være negativ, hvorefter prisstigningstakten vil tage til igen til omkring 1 pct. i januar 2016.

Årsagen er, at det fald i olie- og energipriserne, som ramte råvarebørserne i september 2014 til januar 2015, vil flytte ud af den statistiske opgørelse af inflationen.

Og selv om ECB er bekymret over den afdæmpede inflation, er banken selvsagt også opmærksom på baggrunden for faldet. Dertil kommer, at der er positive efterspørgselseffekter af de lave energipriser, der frigør penge til andet forbrug.

Nordea venter dog, at ECB lemper yderligere på sigt.

»Vi venter, at ECB på et tidspunkt vil forlænge opkøbsprogrammet for obligationer ud over september 2016, ikke som følge af det nuværende billede, men for at sikre sig, at inflationen kommer tættere på målsætningen (2 pct.) om et til to år«, skriver Holger Sandte.

Hos Danske Bank forudser senioranalytiker Pernille Bomholdt Henneberg, at et nedjusteret inflationsskøn for 2016 kan blive den udløsende faktor for en forlængelse af opkøbsprogrammet.

»Især kerneinflationen vil sandsynligvis ligge under ECB's prognose, da ECB venter, at den vil stige til 1,4 pct. næste år, hvilket er meget tæt på det historiske gennemsnit. I vores øjne er det meget optimistisk, da den lave oliepris sandsynligvis vil have en indirekte indflydelse på prisinflationen på varer, og da lønpresset ventes at forblive beskedent«, skriver Danske Bank blandt andet.

Danske Bank venter dog, at ECB vil forblive i venteposition som minimum indtil december og muligvis til og med første kvartal 2016.