Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Sagt på almindeligt dansk går advarslen fra kreditbankerne med en af Nordens største banker, SEB, og FIH Erhvervsbank i spidsen ifølge Berlingskes oplysninger ud på, at landets politiske leder. Aleqa Hammond og hendes styre skal holde sig fra politiske udnævnelser i både KNI-bestyrelsen og i den daglige KNI-ledelse, som står foran to håndfulde nyansættelser efter fyringer og pludselige opsigelser.
KNI, som sidste år omsatte for 2,5 milliarder kroner, befinder sig som følge af de mange ledige topposter i en dyb ledelsesmæssig krise, og bankerne følger nøje med i, hvordan de ledige poster bliver besat. På et møde på Hotel Hilton i Kastrup Lufthavn mandag formiddag i denne uge, der var indkaldt af KNIs nye bestyrelsesformand, den 32-årige Niels Thomsen, på opfordring af bankerne, fastslog formanden, at der ikke vil blive gået på kompromis med kvaliteten på ledelsesgangene, hverken hvad angår nye bestyrelsesmedlemmer eller den nye operative ledelse.
Ud over SEB og FIH Erhvervsbank deltog bl.a. Arbejdernes Landsbank, BankNordik og Grønlandsbanken i mødet på Hilton.
KNI er havnet i en alvorlig ledelseskrise, efter at bestyrelsesformanden, de tre medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer plus et femte medlem af bestyrelsen, der er formand for de grønlandske bygders bestyrelser, i forrige uge fyrede koncernchef Claus Jensen.
Fyringen af den adm. direktør Claus Jensen fik tre danske medlemmer af bestyrelsen, Marianne Wiinholt, finansdirektør i DONG Energy, Lotte Lundberg, direktør i A.P.Møller - Mærsk og Fie Hansen-Hoeck, direktør og professionelt bestyrelsesmedlem på dramatisk vis til straks at forlade KNI-bestyrelsen. Det skete i protest mod fyringen af den administrende direktør, som de mener blev uberettiget fyret.
Desuden har to andre ledende medarbejdere, økonomidirektør Jan Rahbæk og regnskabschef Per Jensen for kort tid siden opsagt deres stillinger. De har midlertidigt stillet sig til rådighed som konsulenter for KNI.
Illoyal virksomhed
Men ikke nok med det. I mandags opsagde HR-chef Käthe Franklin sin stilling med den begrundelse med den begrundelse, at hun ikke længere kan se sig selv i en virksomhed, hvor medarbejderne kan handle illoyalt, uden at det får konsekvenser. Det oplyser radioavisen på Grønlands Radio, KNR.
Den nu afgående HR-chef refererer til, at den nu fyrede administrerende direktør, Claus Jensen, sendte 14 ansatte i KNIs økonomiafdeling hjem, fordi de mobbede 10 af deres kolleger. De 14 hjemsendte gik direkte til bestyrelsen, som i løbet af få dage besluttede at fyre Claus Jensen.
For nylig bad KNIs bestyrelsesformand Niels Thomsen dem imidlertid om igen at starte på arbejde. En af de 14 er gift med en af de medarbejdervalgte repræsentanter i bestyrelsen, chefcontroller i økonomiafdelingen, H.P. Lynge-Larsen. Lynge-Larsen var med med til sikre, at de 14 hjemsendte medarbejdere kom tilbage igen, og at Claus Jensen med et knebent flertal på fem mod fire bestyrelsesmedlemmer blev smidt på porten. KNIs ledelseskrise er eskaleret efter sommeren fyring KNIs mangeårige bestyrelsesformand Michael Skourup og næstformand Vagn Andersen.
KNI havde sidste år et beskedent overskud på 35 mio. kroner efter skat. Og KNIs helårsresultat afveg så markant fra forventningerne i halvårsresultatet for 2013, at landsstyreformand Aleqa Hammond i slutningen af august valgte at fyre formanden og næstformanden, hvorefter Niels Thomsen og Gunnar K. Gudmondsson blev sat ind i stedet.
Selskabets overskud blev ikke større end de 35 mio. kroner, hovedsagelig som følge af nedskrivninger på varelagre, der var vanskelige at sælge. Desuden blev der tabt penge på debitorer, bl.a. den konkursramte guldmine, Nalunaq i Sydgrønland, som var drevet af det britiske mineselskab Angel Mining
Men den kraftige ledelsesflugt fra KNI er ifølge en centralt placeret kilde imidlertid næppe slut. Ifølge Berlingske Business’ oplysninger har logistikchefen, Lars Steen Pedersen, meddelt den konstituerede topchef, Peter Grønvold Samuelsen, at han fratræder senest 1. marts 2014.
Engroschefen Tom Stilling rejste for en måned siden, mens e-handelschefen Marcus Probst har meddelt topchefen, at han ikke forlænger sin kontrakt.
Det giver alt i alt en åreladning af ledelsen i KNI på intet mindre end 11 personer.
Ét er sikkert, Peter Grønvold Samuelsen – konstitueret topchef i KNI og chef for KNIs olieselskab, Polaroil – samt kædedirektør Frederik Olsen forlader ikke skuden. Det siger kilder i Grønland med indgående kendskab til landets næststørste virksomhed. Peter Grønvold Samuelsen, der er siumutter, anses dog ikke for en varig løsning som topchef for hele KNI. Og Frederik Olsen, ligeledes siumutter, bliver på posten som kædedirektør KNI, tidligere Kongelige Grønlandske Handel, er et vigtigt omdrejningspunkt i Grønland med sine 57.000 indbyggere. Det er som sagt landets næststørste erhvervskoncern efter fiske- og rejekoncernen Royal Greenland.
Under navnet Pilersuisoq står KNI blandt andet bag detailbutikker i 66 byer og bygder. Plus, at selskabet driver Grønlands største olievirksomhed, Polaroil. KNI, der har omkring 1.200 grønlandske ansatte og dermed er en af Grønlands største arbejdsgivere, får et tilskud fra selvstyret på omkring 36 mio. kr. om året.