Banker freder privatkunder

Det bliver ikke dyrere at være bankkunde i de kommende år. Sådan lyder prognosen fra direktørerne for landets største banker på en dag, hvor Danske Bank og Nordea præsenterer milliardoverskud i regnskabet for 2001.

Dansk erhvervsliv har været en væsentlig bidragyder til bankernes overskud i 2001. Og det kommer de også til i de kommende år. I hvert fald skal privatkunderne fredes, lyder det samstemmende fra de tre største banker i Danmark, nemlig Danske Bank, Nordea og Jyske Bank. Og de to største regner endda med, at deres nye fordelsprogrammer vil betyde lavere priser for den gennemsnitlige kunde.

»Jeg tror ikke, det bliver dyrere at være privatkunde. Jeg vil ikke love, at det bliver liggende på et bestemt niveau, men vi skal være stærkt konkurrencedygtige,« siger bankdirektør Peter Schütze, der er chef for Nordeas filialer i Danmark.

Og i hvert fald hans største konkurrent tror heller ikke på, at man kan hæve priserne for privatkunderne, siger ordførende direktør Peter Straarup fra Danske Bank:

»Det tror jeg er rigtigt. Og det har også noget at gøre med at renterne er lave, og der er indlånsrenter, der ikke kan falde mere.«

Ikke urimeligt

Dermed ser det ud til, at discountbankernes fremvækst er begyndt at sætte sit præg på markedet. Bankerne er blevet anklaget for at presse folk med stadig flere gebyrer, mens deres eget overskud sætter nye rekorder. Men ifølge direktør Visti Nielsen fra Jyske Bank er det ikke derfor, at også hans bank regner med uændrede priser for privatkunderne. Set i forhold til hvor meget af aktionærernes kapital de binder, er bankernes overskud ikke urimelige, mener han.

»Men jeg kan godt forstå, at Per og Maren ude i kæret har svært ved at forstå den argumentation og siger, jamen det er jo svimlende beløb, de ligger og mosler med. Jo, men det er også store beløb, der svinges rundt i bank-og sparekassesystemet. Så jeg synes såmænd, der er en fornuftig balance i, at basindtjeningen stiger, når vi kan mærke, at trenden omkring tab og hensættelser er stigende,« siger Visti Nielsen.

Erhvervsliv betaler

Som de andre bankdirektører forklarer han, at det i stedet er erhvervslivet, der kommer til at betale mere. Det er en tendens, der allerede har været i gang i nogen tid, og som kan aflæses i bankernes regnskaber for 2001. Det sker blandt andet ved, at virksomhederne får lov at betale en større merrente på deres lån. Men ikke kun det, forklarer Peter Straarup:

»Derudover kan der også være en tendens til, at man kræver, at man får en større forretningsomsætning med dem, der låner penge. Altså siger: Hvis du låner penge hos mig, må du også give mig nogle rembourser eller andre typer af forretning.«