Banken, avisen og de to brødre

Skandalen om storbanken HSBCs schweiziske skattely har også kastet søgelyset på de stærkt mediesky britiske Barclay-brødre, der ejer en af landets største aviser foruden luksushoteller som The Ritz, Claridges og The Connaught. Har de grebet ind i avisens dækning af HSBC for at værne om deres forhold til banken?

Frederick Barclay (til venstre i lilla slips) og David Barclay (til højre i blåt slips) er styrtende rige men ses sjældent offentligt. Dette billede er fra 1999. Foto: JAMES FRASER/REX
Læs mere
Fold sammen

Hvor meget de end ønsker det, har Frederick og David Barclay svært ved at holde deres navne ude af pressen.

Tvillingebrødrene hører blandt Storbritanniens allerrigeste. Men deres ry for at være mere end almindeligt mediesky står i ironisk kontrast til, at de selv ejer to af landets mest kendte titler, den konservative avis Daily Telegraph og ugemagasinet The Spectator, der også hører til på den borgerlige fløj.

Dette ejerskab er i de seneste uger lagt både brødrene og medietitlerne til last. For har de ellers haft ry for ikke at blande sig i den redaktionelle linje – og blot stille krav om rentabilitet – så fyger det nu med anklager om, at redaktionsledelsen på Daily Telegraph er blevet presset til at forholde sig mindre kritisk til storbanken HSBC.

Det skulle angiveligt være stået på siden 2013, al den stund at Barclay-brødrene selv har haft kæmpelån ude at hænge i HSBC. Og det er tilsyneladende blevet ekstra markant under dækningen af en verserende kæmpeskandale om HSBCs brug af schweiziske bankkonti.

Det snart 81-årige brødrepar har tidligere ladet forstå gennem talsmænd, at de forlængst er gået på pension og ikke er involveret i ledelsen af deres britiske forretninger, der er lagt i hænderne på Davids søn, den 58-årige Aidan. Hovedparten af deres tid tilbringes således i Monaco eller på kanaløen Brecqhou.

Frederick og David værner så omhyggeligt om deres privatliv, at der ikke er set billeder af dem, siden de i 2000 blev adlet af Dronningen for deres trods alt omfattende velgørenhedsarbejde. De siges at være ganske joviale, men tyr alligevel ivrigt til domstolene for at værne om dette privatliv – eller at rense sig, når de føler sig bagtalt. Hvilket de ofte gør.

Ufine metoder

Og alligevel har det ikke forhindret, at deres navne igen og igen hives gennem overskrifter, som sjældent er af positiv art.

Det gælder for eksempel konstateringen af, at det fornemme Ritz Hotel i London, som formentlig er perlen i deres imperium, ikke har betalt britisk virksomhedsskat i næsten 20 år. Hvilket blev blotlagt i en BBC-udsendelse for to år siden, som var tæt på ikke at blive vist.

Det gælder tre andre luksushoteller i London, The Connaught, Claridges og The Berkeley, som har givet anledning til en stribe retssager mellem brødrene og en anden ejer, der igen beskylder dem for ufine metoder.

Og det gælder postordrefirmaet Littlewoods, som gennem en årrække har kørt en momssag mod det britiske skattevæsen.

Endelig anklages de også for at bruge pressionsmidler over for indbyggerne på kanaløen Sark, som deres egen forblæste residens på Brecqhou – en nybygget borg i gotisk stil med egen helikopterlandeplads – administrativt hører under.

Frederick og David og deres otte andre søskende blev født under fattige kår og gik begge ud af skolen som 16-årige. De slog sig sammen om et håndværkerfirma, men opdagede hurtigt, at der kunne tjenes penge på at handle med ejendomme, specielt hoteller, som har lagt grunden til deres formue.

Ikke mindst siges de hurtigt at have udviklet en sans for at spotte en god handel ved at opkøbe firmaer, splitte dem op og sælge uønskede dele fra. Eller ved at slå til, når andre velhavere er røget ind i problemer.

-bank: Vores procedurer er ændret fundamentalt

Bare meget private

For eksempel overtog de i 1992 avisen The European fra dødsboet efter den skandaliserede avisfyrste Robert Maxwell, hvilket dog blev et sjældent dyrt bekendtskab. Avisen lukkede i 1998 efter at have kostet dem omkring 200 mio. dollar.

Et par år senere var det landets største bilforhandlerkæde, som blev lempet ud af hænderne på iværksætteren Octov Botnar, da denne måtte flygte til Schweiz med en skattesag hængende over hovedet.

På samme vis med aktiekontrollen over Claridges, Connaught og Berkeley, som blev overtaget fra den fallerede irske ejendomsmagnat Derek Quinlan.

Og det nu famøse ejerskab af The Telegraph og The Spectator opstod ved, hvad nogle har beskrevet som et kup i medieselskabet Hollinger International midt i en skandale om mediebaronen Conrad Black, der efterfølgende fik en stærkt omtalt fængselsdom.

Alt er ejet gennem selskaber indregistreret i Bermuda og Jersey.

Men Frederick og David fastholder – som altid gennem talsmænd – at de hverken er hemmelighedsfulde eller sky. Bare meget »private«.