Bankdirektør uden hotel

Frank Kristensen undgik i går også at skulle drive hotel. Han er en karismatisk direktør med en interessant fortid på Grønland.

Læs mere
Fold sammen
Bankdirektør i Lemvig og hoteldirektør i København.

Frank Kristensen var på vippen til også at blive hoteldirektør i går, men han slap fri i sidste øjeblik.

Vestjysk Bank, hvor han er direktør, havde lånt 133 millioner kroner ud til en hotelejendom i Nyropsgade i København, og den var på tvangsauktion i går.

Det var ventet, at banken selv ville brænde inde med ejendommen, men i stedet har »Hotelinvest Danmark« overtaget den. Der er dog den finurlighed, at Vestjysk Bank også er den nye ejers bankforbindelse, så den finansielle risiko har banken stadig, men den slipper for at drive hotellet.

- Vi havde da gerne været foruden den sag. Det er lidt træls at havne i avisen, for vi har ikke andre af den slags sager, siger Frank Kristensen og henviser til, at Vestjysk Bank ikke har haft nogle store ekstraordinære nedskrivninger.

En nysgerrig direktør

Frank Kristensen er en karismatisk person i den danske banksektor. Han sidder som direktør for landets 12. største bank målt på balancen og har et netværk, der rækker ind på direktionsgangene i de største finanshuse.

- Når udfordringerne viser sig, så går han frisk til dem. Han er meget nysgerrig over for det ukendte, og så kan han være ganske underholdende, siger tidligere koncerndirektør i Danske Bank, Jacob Brogaard.

De to er nære venner i dag, og kender ikke mindst hinanden fra de mange år, hvor Jacob Brogaard var formand for Grønlandsbanken og Frank Kristensen direktør.

I 1987 fik Frank Kristensen tilbuddet om at blive underdirektør i Grønlandsbanken, og siden har Grønland haft en særlig plads i hans hjerte.

- Jeg kan ikke køre en hundeslæde, men jeg har været passager, og så kan jeg da klappe hundene bag ørerne, fortæller Frank Kristensen.

I praksis fungerede han også som Grønlands makroøkonom og havde et tæt samarbejde med Hjemmestyret og ministerierne herhjemme. Banken forfremmede ham til direktør, og her tog han sig af stort set al udvikling.

- Han tænker uhyggeligt strategisk, og så er han generalist ud over alle grænser. Det er hans fantastiske styrke, siger Svend-Erik Danielsen, der har været sideordnet direktør med Frank Kristensen i Grønlandsbanken.

Efter 12 år i Nordatlanten besluttede Frank Kristensen og hans kone, Birthe, at skabe sig en tilværelse tilbage i Danmark, før pensionen kom for tæt på. Drømmen var en mellemstor bank med mulighed for ekspansion, og så var det bare at vente.

Vokseværk i bankenTilfældet ville, at det blev Nordvestbank med hovedsæde i Lemvig i 1999. Under Frank Kristensens ledelse fusionerede den med Vestjysk Bank i 2003, og sidste efterår kom to andre banker til takket være finanskrisen.

- Jeg vil skabe et stærkt element med rødder i det vestjyske. Nu har vi overtaget Ringkjøbing Bank og Bonusbanken, men strategien er den samme, siger Frank Kristensen.

Grønlandsbanken er dog ikke glemt. I 2004 forhandlede de to banker lige frem om en fusion, men uden succes. I den forbindelse blev Frank Kristensen spurgt, hvad Vestjysk Bank ved om Grønland.

- Vi ved noget om fisk, lød det korte svar.

I dag samarbejder de to banker i stedet, og det er næppe helt tilfældigt, at Grønlandsbankens nye direktør er tidligere kreditmedarbejder i Vestjysk Bank.

Banken og dens fusioner kræver meget af Frank Kristensens tid i øjeblikket, og tid er noget, han gerne vil have mere af .

Havde han det, skulle den bruges på en tur til Grønland, lidt mere golf og et større engagement i lokalsamfundet. Han forsikrer, at han er faldet godt til i Lemvig, selv om det ligger langt fra fødebyen, Tølløse på Midtsjælland.