Bankchefens kamp

På tirsdag begynder ankesagen i Danmarkhistoriens største insidersag. For Midtbanks tidligere topchef, Steen Hove, er det en kamp om æren.

Bankchefens kamp - 1
Fra på tirsdag og et par uger frem vil Vestre Landsrets lokaleri Århus være centrum for de seneste års mest omtalte sag om økonomisk kriminalitet. På billedet ses Steen Hove sammen med sin hustru landsdommer Fritse Hove if rbondelse med retssagen i Herning. <br>Foto: Ernst van Norde Fold sammen
Læs mere
Hele Herning og omegn var parat til at køre Steen Hove og den øvrige ledelse i hestevogn og lade dem hylde for den fantastiske handel, som Midtbank med Steen Hove i spidsen havde gjort.

Svenska Handelsbanken havde købt Midtbank for en overkurs på ikke mindre end 150 pct. og dermed kunne mange af bankens aktionærer fra den ene dag til den anden skrive hel- eller halvmillionærer på visitkortet.

Det var et sprog, som de gæve uldjydere kunne forstå. Og havde bankens populære direktør, Steen Hove, dengang i foråret 2001 valgt at stille op til enten meninghedsrådsvalg, borgmestervalg eller hvilket som helst andet valg i Herning og omegn ville resultatet have været det samme:

Han ville være blevet båret ind.

I dag er 57-årige Steen Hoves erhvervsmæssige karriere med hans egne ord »skyllet ud i kloakken.«

Fra på tirsdag og et par uger frem vil Vestre Landsrets lokaler på Åboulevarden i Århus være centrum for de seneste års mest omtalte sag om økonomisk kriminalitet, når Steen Hove og tre andre bank-bosser fra Midtbank står på anklagebænken for ulovlig insiderhandel.

Der er tale om en ankesag fra byretten i Herning, der afgjorde, at Steen Hove forsætligt havde overtrådt insider-loven, da han som ordførende direktør i Midtbank havde medvirket til, at banken opkøbte egne aktier fra Danske Bank-koncernen på et tidspunkt, da der efter anklagemyndighedens opfattelse var intense forhandlinger med Svenska Handelsbanken.

Derved gik Danske Bank glip af en kursgevinst på mere end 50 mio. kr., fordi kursen på Midtbank steg med raketfart, da købstilbudet fra Svenska Handelsbanken blev offentliggjort.

Indflydesesrig bankchef
Steen Hove fik den hårdeste straf af de fire tiltalte, da han blev idømt betinget fængsel i 18 måneder.

Naturligvis en hård straf for den bankmand, som Svenska Handelsbankens tidligere chef i Danmark, Pär Boman, under retssagen i Herning betegnede som en af de »fire mest indflydelsesrige bankmænd i Danmark«.

Alligevel er en betinget straf naurligvis til at leve med i forhold til det ubehagelige alternativ, som er fængsel. Flere juridiske eksperter, heriblandt professor Lars Bo Langsted, Ålborg Universitet, påpeger nemlig, at hvis der også bliver tale om en dom i Landsretten, vil der efter al sandsynlighed blive tale om fængsel, fordi Højesteret i en sag med personlig vinding har signaleret, at insider-kriminalitet skal straffes med ubetinget fængsel.

Intet alternativ
Steen Hove er selv af uddannelse en garvet jurist og kender derfor udmærket risikoen. Men alligevel tog det ham ikke et sekund i byretten i Herning at appellere dommen - selv om han kunne have valgt at vende den anden kind til og acceptere straffen.

Og en velplejet privatøkonomi kunne have sørget for at strø lidt sukker på en behagelig pensionisttilværelse langt væk fra mediernes blitzlys, der dukker op igen ved retssagen i næste uge.

»Jeg ser overhovedet ikke noget andet alternativ end at tage kampen op. Det ville da være helt forkert, at man skal lade sig terrorisere til at tage en dom, som man mener er fundamental forkert.«

»Formelt kan det naturligvis ende med, at jeg skal i fængsel, men reelt tror jeg ikke et sekund på det. En sådan overvejelse er slet ikke indgået i mine betragtninger. De er udelukkende gået på, at jeg finder dommen så himmelråbende forkert, at jeg er overbevist om, at vores dygtige advokater kan forklare retten, hvad sagen handler om,« siger Steen Hove.

Han ønsker ikke få dage før startskuddet til anden akt af den højt profilerede retssag at begynde at gå ind i juridiske detaljer om, hvad han og forsvaret vil sætte ind på i sagen - udover at gentage, at han finder dommen »himmelråbende forkert« og gør opmærksom på, at hverken han eller nogen af de andre dømte bankchefer selv har tjent en krone på de omstridte aktiehandler.

Steen Hove taler derimod gerne om, hvordan den personlige oplevelse har været med fra den ene dag at være udråbt i medierne som helt og en af de mest troværdige og indflydelsesrige bankdirektører i sektoren til den næste dag at være dømt som kriminel, der har medvirket til at snyde Danske Bank for mere end 50 mio. kr.

»Det er enormt hårdt. Ingen tvivl om det. Det opleves jo som katastrofalt forfærdeligt. Det virker helt uvirkeligt, at jeg skal sidde i en sådan retssal, og min kone og børn sidder på tilskuerpladserne og kigger på.«

Helt uvirkeligt
»Jeg har altid været noget af en pendant. Sagt til medarbejderne, at »I fanme skal opføre jer ordentligt. Hvad I laver skal kunne holde til at komme i avisen.« Og så sidder jeg pludselig selv i en retssal, hvor jeg bliver beskyldt for at snyde nogen bevidt. Det føles helt uvirkeligt.«

Steen Hove ved udmærket, at det kan lyde både hyklerisk og som en stor kliché, men han påpeger, at midt i den barske oplevelse har han lært at sætte pris på helt andre ting end blot karrieren.

»Mine børn, min kone og jeg selv er raske og rørige. Og vi har været lykkeligt forskånet for mange af skæbnens ubehageligheder, som har ramt andre familier. Nu er det så min erhvervsmæssige karriere, der bliver skyllet ud i kloakken, men i en sådan situation bliver man nødt til at anskue det sådan lidt fra oven og sige »det er så det.« Bortset fra de mentale skrammer jeg har fået, er jeg stadig fit for fight. Og hvis man tænker med de store briller på, er der kommet det ud af den ubehagelige sag, at jeg har opdaget mange andre livskvaliteter, som jeg desværre nok har nedprioriteret tidligere.«

»Man kan selvfølgelig sige, at det er lidt sent at opdage. Men jeg har vitterligt fået øjnene op for, hvad mit eget lille ego og karriere reelt betyder i det store billede. Når jeg ser mig rundt i min bekendtskabskreds, kan jeg se mange ubehagelige ting, der er sket med