Bank venter få overraskelser på rentemøde

Danske Bank forventer, at ECB-chef Mario Draghi vil forsøge at lyde blød og forsigtig, men at det kan blive svært for ham: For hvor lang tid er »en længere periode«?

Foto: DANIEL ROLAND

Torsdagens rentemøde i Den Europæiske Centralbank, ECB, vil næppe byde på overraskelser, og derfor vil det næppe resultere i nogen stor markedsreaktion.

Det vurderer Europa-analytikler i Danske Bank Frank Øland Hansen i en kommentar.

- Vi venter ikke store overraskelser på rentemødet, så der vil næppe være ingen stor markedsreaktion, konstaterer han.

Han venter, at ECB-chefen, Mario Draghi, vil forsøge at lyde blød og forsigtig, men at det kan blive svært for ham.

- Draghi holder meget øje med de aktivitetsindikatorer, der nu signalerer vækst, og det er en personlig sejr, hvis væksten nu er på vej tilbage til euroområdet. Hvis ikke det lykkedes for Draghi at lyde blød, så vil renterne stige lidt. For at presse renterne nedad, skal han formentlig holde døren åben for, at renten sænkes på et af de kommende møder, skriver Frank Øland Hansen.

Gentager ECB-chefen ikke blot vejledningen om den fremtidige renteudvikling, men bliver mere præcis og for eksempel siger, at "en længere periode" er mere end 12 måneder, så vil det måske kunne udløse et lidt større fald i renterne, vurderer analytikeren.

Han tilføjer, at udmeldingen om offentliggørelse af mødereferater næppe vil få den store markedseffekt.

- Men, hvis vi fremover får mødereferater, så kan de indeholde en masse spændende oplysninger, der helt sikkert kan rykke de finansielle markeder, skønner han.

Konkret venter han - som samtlige økonomer i en rundspørge foretaget af Bloomnberg News - at ECB holder renten uændret.

- De korte pengemarkedsrenter er steget på det seneste, og ECB kunne vælge at bekæmpe dette ved at sænke styringsrenten fra 0,5 pct. til 0,25 pct. En rentesænkning blev da også diskuteret intenst på rentemødet for en måned siden. Men der er en del tegn på, at det så småt går bedre i euroområdet. (...) Så en rentesænkning nu kan forekomme utidig. Desuden kan ECB bruge andre instrumenter til at øge likviditeten og dermed presse de korte pengemarkedsrenter nedad. De kan fx tilbyde bankerne nye lange lån (tre- eller femårige) eller reducere reservekravet. Summa summarum: Der er næppe udsigt til en rentesænkning i denne omgang, lyder det fra Frank Øland.

Noget, som markedet gerne vil have konkretiseret, men næppe får, er, hvor lang en "længere periode" er.

På rentemødet for en måned siden lovede Mario Draghi at holde renten »på det nuværende lave niveau eller lavere i en længere periode«. Det var første gang, at ECB lovede noget om fremtidige rentebeslutninger.

- Spørgsmålet er så, hvor lang »en længere periode« er. Det har Draghi ikke svaret på. Det vil helt sikkert blive et tema på pressemødet torsdag. Desværre regner vi ikke med at blive meget klogere. Draghi vil sikkert sige noget i retning af, at »en længere periode er en længere periode«. Så kan man selv gætte på, hvad det mon betyder, konstaterer han.

Danske Bank vurderer dog, at ECB tidligst kommer til at hæve renterne i 2015, og det kan sagtens blive senere.