Bank og aktionær lukkede Incentive

Det gamle investeringsselskab Incentive er gået konkurs. Hverken et bankkonsortium eller storaktionærerne ville holde hånden under selskabet. Datterkoncernen Alto fortsætter upåvirket og er sat til salg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Onsdag morgen tikkede en af de sjældne meddelelser fra investeringsselskabet Incentive ind hos Københavns Fondsbørs med det opsigtsvækkende budskab, at selskabet havde indgivet konkursbegæring.

Ved middagstid var der afsagt konkursdekret over Incentive. Og fra i dag figurerer Incentive ikke længere på Fondsbørsens kursliste. Incentive har haft store likviditetsproblemer i flere år - blandt andet som følge af frasalg og for dyre opkøb til datterselskabet Alto, der producerer rengøringsmaskiner.

Hvert år har et bankkonsortium stillet kreditfaciliteter til rådighed for Incentive for et år ad gangen. Men det har været sværere de sidste par år, og nu har konsortiet med Danske Bank, Nordea, FIH og ABN Amro, altså sagt stop.

Heller ikke Incentives storaktionærer med Chr. Augustinus Fabrikker i spidsen har villet skyde mere kapital i det skrantende foretagende.

»Hvis man ikke har likviditeten, kan man ikke køre videre. Bankerne har trukket i bremsen og sagt, at de ikke ønsker at videreføre den likviditetsfacilitet, som selskabet har haft gennem to-tre år. Og så er der en klar ubalance mellem egenkapitalen og fremmedkapitalen,« siger Incentives bestyrelsesformand, advokat Henrik Stenbjerre.

Han havde regnet med, at han i dag skulle have været til ordinært bestyrelsesmøde i Incentive for at godkende regnskabet for 2003. Men sådan skulle det altså ikke gå.

Gæld på halvanden mia.
»Det siger sig selv, at når man får sådan en meddelese fra bankkonsortiet, som jo er en nødvendighed, for at vi kunne aflægge regnskab som going concern, så måtte vi handle hurtigt derefter,« siger Stenbjerre.

Konkursboet er nu taget under behandling af kurator advokat Michael Ziegler fra advokatfirmaet, Plesner Svane Grønborg.

Udover en gæld på over halvanden milliard kroner består Incentive af Alto med rengøringsmaskinerne, en ejerandel i Marwi, der laver cykeltilbehør, og en aktiepost i Fridge Luxemburg, der ejer Necta Vending Solutions - en fusion af Zanussis og Wittenborgs automatfabrikker. Incentive solgte Wittenborg i 2000 og fik som en del af betalingen Fridge-aktierne, der ved halvåret 2003 var værdiansat til 390 mio. kr.

Incentives kurator har straks udskilt Alto-koncernen, og den drives videre på bankkonsortiets nåde, indtil der findes en køber. Der er således ikke lagt op til fyringer i Alto.

Ifølge Michael Ziegler er Alto et sundt og godt foretagende, der ikke er belastet af moderselskabet Incentives forpligtelser.

Alto har en egenkapital på en halv milliard kr., mens hele Incentives egenkapital er halvt så stor.

Bankerne har pant i aktierne i Alto, og de håber naturligvis på, at deres deres tilgodehavender bliver nedbragt ved et salg.