Bank of England hjalp med salg af nazi-guld

I et af de mørkeste kapitler i bankens historie hjalp Bank of England den tyske Reichsbank med salg af guld fra Tjekkoslovakiet, som tyske nazister havde stjålet efter invasionen i 1939.

Foto: LUKE MACGREGOR. Guld svarende til over seks milliarder kroner i nutidens priser blev i 1939 overført fra en tjekkisk konto til den tyske Reichsbank - med Bank of Englands medvirken.
Læs mere
Fold sammen

Det skriver Financial Times.

I marts 1939 blev guld for 5,6 mio. pund - svarende til 6,3 milliarder kroner i dagens priser - overført fra den tjekkisk-slovakiske nationalbanks konto hos Bank of International Settlements til en konto administreret af den tyske Reichsbank.

Episoden har længe kastet en tung skygge over BIS, men nye offentliggørelser viser, at Bank of England også spillede en rolle i sagen, da banken opbevarede guldet i sine bokse i Threadneedle Street og efterfølgende solgte det uden at vente på regeringens tilladelse.

Episoden foregik, mens Otto Niemeyer, der på trods af det tyske navn kom fra Bank of England, var chef for BIS, også kaldet centralbankernes bank. Den britiske regering havde fastfrosset alle tjekkiske indeståender i Storbritannien, men Bank of England prioriterede en formildelse af BIS højere end at efterkomme den britiske regerings ønske.

»21. marts 1939 fik chefkassereren (hos BIS) et ønske om at overføre omkring 5,6 mio. pund i guld fra konto nr. 2 hos BIS til nr. 17. Banken (på trods af, at det ikke kom dem ved), var ret sikre på, at konto 2 tilhørte den tjekkiske centralbank, og de troede, selv om de ikke var sikre, at nr. 17 tilhørte Reichsbank. Beløbet blev overført samme dag, og en smule mere blev overført 22. marts. Mellem 21. og 31. marts blev guldet på konto 17 bortskaffet, omkring 4 mio. pund til Belgiens og Hollands centralbanker, og resten blev solgt i London,« står der i dokumentet fra Bank of Englands arkiv, der blev offentliggjort tirsdag.