Bank: Ingen forbereder sig på stop for seddelpressen

Intet varer evigt, heller ikke den amerikanske centralbanks stimulus til økonomien.

Der venter Janet Yellen en svær opgave, når hun skal forklarer markederne, at de må klare sig uden udpumpningen af penge i obligationsmarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST

Markedet venter nu, efter den manglende neddrosling i september, at centralbanken vil sænke sin stimulus ved rentemødet i december eller marts. Ingen ser dog ud til at forberede sig på den, hvilket undrer Deutsche Bank.

Den amerikanske centralbank støder hver måned 85 mia. dollar i økonomien som led i sin tredje omgang kvantitative lempelser. Markedet ventede, at det ville blive sænket i september, hvilket styrkede dollaren og sendte renterne i flere »emerging markets« til vejrs.

»Alle, jeg møder, venter, at vi vil se en gentagelse af, hvad der skete i maj og juni. Men det utrolige er, at ingen forbereder sig på, hvad vi så det,« skriver Deutsche Banks cheføkonom Torsten Slok i en kommentar til udviklingen og fortsætter:

»Tænk over det et øjeblik. Alle siger, at noget vil ske inden for de næste seks måneder, der vil sende sendte renterne op, øge rentespændene, styrke dollar og ramme emerging markets og aktierne, men ingen gør noget, for at forberede sig på det.«

Han understreger, at den amerikanske centralbank i september var millimeter fra at sænke stimulus og på sit oktobermøde sagde, at man ikke længere er bekymret over den finansielle situation. Det indikere alt andet lige, at en neddrosling er på trapperne.

»Det til trods, så er tonen i de møder, jeg har haft de seneste uger, skiftet tilbage til: »De kommer aldrig til at neddrosle stimulus, så lad os bare fortsætte med at lave de samme handler, der har virket fint de sidste fem år. Jeg skal nok slippe ud i tide«,« skriver Torsten Slok.

Argumenterne for en neddrosling allerede i december er ifølge Deutsche Bank, at et flertal af Fed-medlemmerne i september ventede, at der ville blive neddroslet inden året udgang, at den politiske uro er mindsket samt at centralbanken nu, efter over et års markante tilbagekøb, nu sidder på så mange amerikanske statsobligationer, at det begrænser muligheden for at købe flere.

Argumenterne for, at centralbanken venter til marts, er, at arbejdsløshedstallene fortsat ikke er stærke nok, inflationen fortsat er lav, de seneste tal for boligmarkedet har vist svaghed samt at man vil vente, til den nye centralbankchef Jannet Yellen tiltræder i det nye år.