Bank-chef advarer mod Kina-aktier

Mange investorer sendt deres penge til Kina og Indien. Men det har skabt et marked, hvor man kan komme galt afsted, advarer Danske Bank-direktør.

Læs mere
Fold sammen
Visse dele af Kinas aktiemarked er nu ved at koge over. Sådan lyder advarslen fra direktør Jeppe Christiansen fra Danske Bank, der peger på vilde kursstigninger og useriøse børsintroduktioner som faresignaler.

»På langt sigt er Asien som region et meget interessant sted at investere. Men på kort sigt er der sket det, at mange investorer flokkes om Kina og nu også Indien. Når det sker i så stort omfang skal man passe på. Jeg vil gå så vidt som til at sige, at dele af markedet er overophedet,« siger Jeppe Christiansen.

En børsintroduktion i sidste uge har været med til at tænde hans advarselslamper. Det drejer sig om computerchip-fabrikanten SMIC, der har en omsætning på 2,5-3 milliarder kroner, og som aldrig har givet overskud. Alligevel blev aktierne solgt til en pris, der gav virksomheden en børsværdi på fem milliarder dollar.

»Nogle selskaber handler nu til nøgletal, der minder mig IT-aktierne i år 2000,« siger Jeppe Christiansen, der i dag er ansvarlig for aktieområdet i Danske Bank, men som til maj tiltræder som direktør for Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD).

Nordea markedsfører for tiden obligationsinvesteringer, hvor afkastet afhænger af udviklingen på det kinesiske aktiemarked - dog sådan, at investorerne er sikret mod større tab. Men banken er opmærksom på, at udviklingen i Kina kan være problematisk.

»Vi ville jo ikke komme med det her produkt, hvis vi mente, at risikoen var større end potentialet. Men omvendt går vi også klart ud med budskabet om, at risikoen er større, end den var for et år siden, fordi vi har set en 100 procents stigning,« siger sektionsleder Peter Rixen fra Nordea Investering og Pension.

Han har også bemærket de tvivlsomme børsintroduktioner.

»Det er klart, at det kan føre tankerne hen til IT-boblen og de tal, vi så dengang. Vi går kun ind i de 25 største selskaber og er altså ikke med i de mere tvivlsomme. Men det er klart, at hvis de tvivlsomme emissioner har skabt en boble, der brister, så vil det også ramme de sunde investeringer i et eller andet omfang,« siger Peter Rixen.

Jeppe Christiansen mener, at nogle investorer har urealistiske forveninger til, hvor meget de skal have i afkast, og at de derfor satser så massivt på blandt andet Kina og Indien.

»Investorerne har skruet forventningerne for højt op. Man skal indrette sig på et afkast, der er lavere, end man har været vandt til de sidste tyve år. I en verden, hvor inflationen er to procent, er et afkast på syv-otte procent jo flot. Det skal man huske,« siger han.