Baggrund: Frit valg på telenettet endt i kaos

Frit valg på telenettet volder teleselskaberne problemer. Senest har det frie valg mellem mobilselskaber været igennem et halvt års forviklinger.

Læs mere
Fold sammen
Den danske telebranche har ikke været heldig med at gennemføre frie valg for danskerne på telenettet.

Loven kræver, at danskerne fra 1. april skal kunne flytte deres mobilnummer til fastnettet eller omvendt. Målet er at gøre markedet fuldstændigt frit.

Men det vil telebranchen have udskudt på noget, der ligner ubestemt tid. Tekniske vanskeligheder, siger branchen, og derfor beder de om at få udskudt indførelsen af den nye mulighed i hele fem år til 2007.

Dermed ligner forløbet til forveksling optakten til indførelsen af frit valg for mobilkunder - en mulighed for at man kan flytte sit mobilnummer fra et selskab til et andet.

Det er i dag gennemført, men med så store vanskeligheder, at op imod 13.000 danskere i dag har haft nedlagt deres mobiltelefonnummer, fordi det er ved at blive overført til et andet selskab. Nogle kunder har været uden telefon i op imod et halvt år.

»Det giver sure kunder og badwill til hele branchen, at dette ikke er løst endnu,« siger Ib Tolstrup, direktør for Telekommunikationsindustrien, der hører under Dansk Industri.

Bødetrusler

I september 2000 var daværende forskningsminister Birte Weiss (S) meget tæt på at udstede bøder til telebranchen. Årsagen var, at teleselskaberne siden sommeren 1997 havde vidst, at den totale »nummerportabilitet« for mobilnumre - det vil sige at kunne tage sit gamle mobilnummer med fra for eksempel Sonofon til Debitel - skulle træde i kraft 1. januar 2001.

Alligevel meldte branchen få måneder før ganske som nu, at de alligevel ikke kunne nå det. Tekniske vanskeligheder, hed det også dengang. Birte Weiss var dybt forbløffet og vred på forbrugernes vegne. Men teleselskaberne vandt. De fik en udsættelse på et halvt år og dermed trådte det frie valg mellem mobilselskaberne først i kraft officielt 1. juli 2001.Men i praksis har det været under kaotiske forhold. Så kaotiske, at TDC for eksempel valgte at betale en million kroner til konkurrenten Telmore for de forviklinger, som TDC var skyld.

Og TDC står ikke alene. Mange teleselskaber kan stadig ikke melde om frit mobilvalg.

Siden har branchen gang på gang udskudt fristen for, hvornår sagen blev løst.

Under hele forløbet med mobilnumrene har Telestyrelsen, der forvalter teleloven, forholdt sig tavse. De siger, at de puster branchen i nakken. Men først senere på måneden vil Telestyrelsen se, om det er relevant at gribe ind, siger underdirektør Finn Petersen i Telestyrelsen.